Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Сімейні лікарі долучаються до надання психологічної допомоги українцям

6 березня 2023
1062

З початку повномасштабної війни значно збільшилася кількість людей з психічними розладами. Щоби психологічна допомога стала максимально доступною для тих, кому вона потрібна, в Україні запущена глобальна програма підготовки сімейних лікарів – Mental Health Gap Action Programme (mhGAP).

На практиці це означає, що працівники первинної допомоги (передусім, сімейні лікарі, терапевти, педіатри) залучатиметься до надання допомоги людям із проблемами психічного здоровʼя, що спростить їх шлях до психологічної допомоги. 

Тепер навчені та сертифіковані сімейні лікарі виконуватимуть функцію первинного виявлення, розпізнавання та діагностування психічних розладів і зможуть бути першим контактом пацієнта в системі охорони здоровʼя, який може зорієнтувати  і перенаправити до потрібного спеціаліста. 

Саме на це спрямована програма mhGAP, яка розроблена та впроваджується в Україні Всесвітньою організацією охорони здоровʼя (ВООЗ) за підтримки Міністерства охорони здоровʼя України та Національної служби здоровʼя України (НСЗУ). Масштабування навчання за програмою mhGAP відбувається у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської зі створення Всеукраїнської програми ментального здоров’я та за підтримки ВООЗ.

За словами Тетяни Глушко, сімейної лікарки Міської поліклініки №1 Чернівецької міської ради, до неї і раніше зверталися пацієнти із психічними розладами, але під час війни їхня кількість зросла удвічі або навіть утричі. Щоби поглибити знання щодо оцінки і ведення поширених психічних розладів та фахово надавати допомогу, вона пройшла очне навчання за програмою mhGAP, а також онлайн-курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP» й отримала відповідний сертифікат. 

«Тепер я з більшим розумінням, а головне – більш впевнено, можу допомагати пацієнтам, які мають певні розлади психічного здоровʼя, та запобігати виникненню ускладнень, – розповідає лікарка. – Завдяки тому, що я з колегами пройшла цей тренінг, наш медзаклад подав заявку до НСЗУ на новий пакет “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”. Тож ми зможемо не лише надавати відповідні послуги, а й фіксувати дані в системі».

Що дає керівництво mhGAP лікарям? 

Медичним працівникам загальної практики керівництво mhGAP та його версія для надзвичайних гуманітарних станів пропонує протоколи діагностики та ведення поширених психічних розладів, таких як депресія, гостра реакція на стрес, посттравматичний стресовий розлад, суїцидальна поведінка, розлади, пов’язані з вживанням психоактивних речовин, інші важливі скарги на стан психічного здоровʼя.

Як відзначила Тетяна Глушко, для неї дуже важливим і корисним стало те, що в курсі представлено багато наочного матеріалу та практичних рекомендацій. 

Після опанування курсу лікарі первинної ланки зможуть надавати медичні послуги в межах нового пакету Програми медичних гарантій «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Заклади ПМД, у яких щонайменше 20 % медичного персоналу мають відповідний рівень підготовки, можуть укласти контракт із НСЗУ за цим пакетом. Пакет буде відкритий для контрактування впродовж усього 2023 року.

Як пройти курс?

Програма mhGAP впроваджується в Україні за підтримки ВООЗ з 2019 року. Курс розрахований на сімейних лікарів, педіатрів, терапевтів, фельдшерів, медичних сестер/братів. МОЗ разом з ВООЗ в Україні уклали Меморандум про співпрацю з 15 партнерами для розширення навчання медпрацівників за програмою mhGAP.

Опанувати знання працівники ПМД можуть через:

  • онлайн-курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP» на платформі Академії НСЗУ: https://academy.nszu.gov.ua/course/view.php?id=183  або ж
  • очний тренінг від ВООЗ та партнерів (подати заявку на проходження можна за посиланням https://forms.gle/kPsQ41rxjwY1jXuJ8.

Обидва формати дозволяють після отримання сертифіката про завершення навчання надавати послуги в межах зазначеного вище пакета.
Очне навчання дає можливість отримати поглиблені знання, відпрацювати навички ведення психічних розладів, розібрати практичні кейси, детальніше ознайомитися з аспектами ведення психічних розладів медичними працівниками загальної практики та отримати відповіді на питання, які виникають.
Подати заявку на проходження очного навчання можуть усі охочі медичні фахівці, однак воно рекомендоване насамперед фахівцям первинної ланки медичної допомоги.
Планування тренінгів відбуватиметься відповідно до наявних заявок та можливостей щодо їх проведення.