Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Ще понад 50 000 доз вакцини проти грипу пройшли контроль якості та надійдуть в аптеки

6 листопада 2023
621

Ще одна серія однієї з вакцин проти грипу пройшла державний контроль якості. Мова про чотиривалентну інактивовану вакцину французького виробництва. Ще 50 449 доз вакцини (серія X3F575M) отримали позитивний висновок про відповідність вимогам державних і міжнародних стандартів. Найближчими днями вакцини надійдуть у продаж до аптечних мереж. 

Усі вакцини, які надходять в Україну, підлягають обов’язковому лабораторному контролю якості, який здійснює Держлікслужба. Після перевірки та у разі позитивного висновку (про відповідність медичного імунобіологічного препарату вимогам державних і міжнародних стандартів) вакцини використовують у медичних закладах або вони надходять у продаж до аптек. 

Щорічно в Україні реєструють близько 6 мільйонів інфекційних захворювань, 98% з яких припадає на грип та ГРВІ. Зростання захворюваності традиційно починається з 40-го тижня, тобто з початку жовтня. 

Щорічна вакцинація є найдієвішою профілактикою грипу. Вона є рекомендованою, однак не входить до переліку безоплатних вакцин. Вакцинація проти грипу не захищає від COVID-19 і навпаки. Крім того, згідно з рекомендаціями НТЕГІ щодо поєднання вакцин — щеплення проти цих недуг можна робити в один день або з мінімальним інтервалом. 

Раніше до аптек надійшли 114 600 доз вакцин корейського виробництва та ще 151 100 доз вакцин французького виробництва. 
 

Нагадаємо, нещодавно МОЗ повідомляло, що 60 тисяч доз вакцини проти грипу розподілено до областей для проведення безоплатної вакцинації медиків.