Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Розвиток системи громадського здоров’я України: в Ужгороді пройшла наукова конференція за участі міжнародних експертів

6 жовтня 2023
243

Всеукраїнська наукова конференція з міжнародною участю «Розвиток системи громадського здоров’я України в умовах війни та післявоєнної відбудови» — це платформа для професійних дискусій між менеджерами та практиками системи громадського здоров'я, науковцями, представниками навчальних закладів, національних та міжнародних партнерів у галузі громадського здоров'я з фокусом на поточних проблемах громадського здоров'я та шляхах їх подолання, особливо які стосуються реалізації Глобальної програми безпеки охорони здоров'я (GHSA) в контексті триваючої війни в Україні та післявоєнної відбудови.

«Питання протидії загрозам, які стосуються глобальної безпеки та існують в системі громадського здоров'я, є пріоритетним і першочерговим для України. У нас були прийняті стандарти з реагування на випадки радіаційних, хімічних та ядерних загроз. Окремі протоколи по реагуванню на біологічні ризики. Посилюється система епідеміологічного нагляду та контролю: ми адаптуємо міжнародні протоколи до сучасних викликів. Працюємо над системним розвитком лабораторного потенціалу та інфраструктури, запобігання резистентності до протимікробних засобів, забезпечуємо планову імунізацію дітей для досягнення рівня охоплення щепленнями 95%. Впровадження кращих практик та обмін міжнародним досвідом дозволить посилити систему громадського здоров’я України та інтегрувати її у європейську мережу», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

Під час наукової конференції учасники обговорили пріоритетні напрями розвитку системи громадського здоров’я України. Зокрема, зменшення ризиків спалахів інфекційних захворювань (кору, поліомієліту, холери, COVID-19 тощо), посилення епідеміологічного нагляду, посилення діагностичної лабораторної мережі, профілактика інфекційних та неінфекційних захворювань у громадах, реагування на надзвичайні ситуації, пов'язані з хімічними, біологічними чи ядерними загрозами.

Наближення українського законодавства до законодавства ЄС в частині запобігання хворобам та контролю над ними передбачені угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Крім того, Україна як член Організації Об’єднаних Націй приєдналася до реалізації Цілей сталого розвитку, що також передбачає формування відповідних програм громадського здоров’я. Першим кроком на шляху до цих змін є прийняття Закону № 2573 «Про систему громадського здоров’я». Ухвалений Закон дозволить зміцнити систему громадського здоров’я,  інтегрувати її в європейську мережу.

Додатково: Всеукраїнська наукова конференція з міжнародною участю «Розвиток системи громадського здоров’я України в умовах війни та післявоєнної відбудови» пройшла в Ужгороді на базі «Ужгородського національного університету» за організації проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров`я» (Pact).