Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Розвиток і впровадження електронних інструментів — сучасні реалії фармацевтичної сфери

9 грудня 2022
629

Представники влади та фармацевтичного бізнесу зустрілися днями у Києві на 12-му Аптечному саміті України–2022. Зважаючи на воєнний час захід відбувся в укриття у змішаному форматі — з офлайн та онлайн виступами.

Ключові питання, що розглядали лідери галузі:

  • ринкова ситуація і умови роботи галузі в умовах воєнного стану;
  • створення нового регуляторного органу, ліцензійні умови;
  • питання компенсації заподіяної шкоди та перспектива воєнних репарацій;
  • повоєнний розвиток фармринку тощо.

Також представники фармацевтичного ринку розказали про особливості ведення бізнесу під час війни, обговорили умови дистрибуції і роздробу й обмінялися досвідом роботи та відновлення аптек на звільнених територіях.

Основною ж темою обговорення цьогорічного саміту стали нові законодавчі зміни у фармацевтичній галузі під час воєнного стану. Зокрема, важливий для України євроінтеграційний Закон «Про лікарські засоби».

«Цей Закон має вступити в дію через 30 місяців після припинення або скасування воєнного стану. Наразі триває аналіз європейського законодавства спільно з нашими партнерами щодо імплементації норм Закону. За нашими попередніми оцінками, для його реалізації необхідно розробити й впровадити близько 100 підзаконних актів. Тож сьогодні ведеться масштабна, хоча і не завжди помітна, робота. Минулого тижня був підписаний Меморандум з польським регулятором, й один із його пунктів якраз стосується взаємодії на законодавчому рівні», — розповів перший заступник міністра охорони здоров'я Олександр Комаріда.

Також учасники саміту говорили по перспективи фармринку, й зокрема розвиток та впровадження нових електронних інструментів: розвиток електронної системи охорони здоровʼя, впровадження е-рецепта та електронних інструментів щодо реєстрації лікарських засобів.

«Якомога більше електронних інструментів напрацьовується на майбутнє у сфері охорони здоровʼя, зокрема й у фармацевтичній сфері. Адже перебої з електрикою — тимчасовий фактор. Після перемоги ці інструменти запрацюють на повну. Тому не втрачаємо час, працюємо над їх розробкою, реалізацією й аудитом вже зараз, — зазначив Олександр Комаріда. — Також триває аналіз введених МОЗ та Урядом на початку повномасштабної війни спрощень, щоб оцінити їх вплив на доступність лікарських засобів для пацієнтів. На основі оцінок, деякі з них можуть бути впроваджені на постійній основі».

Нагадаємо, з 1 серпня 2022 р. запрацював електронний рецепт на антибіотики, а з 1 листопада 2022 р. — на наркотичні лікарські засоби. Поступово перелік препаратів, що мають відпускатися за е-рецептом, розширюватиметься з тим, щоби впровадити таку норму відпуску для всіх рецептурних препаратів.

Для підвищення доступності лікарських засобів для пацієнтів МОЗ розглядає можливість дозволити фармацевтам виписувати електронні рецепти на окремі препарати.