Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Розгляд наукових робіт та науково-технічних розробок в МОЗ відбуватиметься за новими правилами

4 листопада 2019
3563

25 жовтня 2019 року був підписаний наказ МОЗ України № 2157 «Про затвердження Положення про Комісію з питань науково-дослідних робіт», який вперше визначив чіткі і прозорі правила роботи Комісії.

Прозора діяльність Комісії є важливою умовою для реалізації принципу цільового фінансування медичної науки “Гроші пішли за дослідженнями”, що передбачає більш ефективне використання бюджетних коштів і орієнтацію на результат наукових досліджень. 

Комісія є постійним консультативно-дорадчим органом. Вона розглядатиме наукові роботи та науково-технічні (експериментальні) розробки, для реалізації яких планують використати кошти державного бюджету. 

Головними завданнями Комісії є проведення конкурсу наукових робіт і відбір тих, що виконуватимуться за рахунок коштів державного бюджету.

До складу комісії увійдуть представники Національного фонду досліджень, Наукового комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій, МОЗ України та груп експертів міністерства.

Також членами Комісії можуть бути представники Міністерства освіти і науки України, Національної академії медичних наук, представники установ/закладів, що знаходяться у сфері управління міністерства. 

Заявки, подані науково-дослідницькими установами, розглядаються членами Комісії без зазначення назви установи та прізвищ керівника і виконавців (із деперсоніфікованими даними). Це дозволить приймати  справедливе та неупереджене рішення. У разі виникнення у члена Комісії конфлікту інтересів, він зобов’язаний письмово повідомити про це голову Комісії і не може брати участь у обговоренні та прийнятті рішення. 

Нагадаємо, що принцип “Гроші пішли за дослідженнями” діє в Україні з вересня 2019 року. Він передбачає цільове фінансування інноваційних наукових проєктів, а не утримання наукових закладів, як це було раніше. Новий принцип фінансування забезпечуватиме ефективне використання бюджетних коштів та чесну конкуренцію між науковими командами.

читайте також