Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Росія пошкодила понад 1 500 об’єктів медзакладів та ще 195 — зруйнувала вщент

8 січня 2024
167

За майже два роки повномасштабної війни росія пошкодила 1 501 об’єкт медзакладів та ще 195 — зруйнувала вщент. З них вже вдалося повністю відновити 474, ще 383 об’єкти медзакладів відбудовані частково або перебувають в процесі відновлення. 

«Вже понад 22 місяці повномасштабної війни росія порушує всі норми міжнародного гуманітарного права та конвенції, тероризує мирне населення і цілеспрямовано б’є по українським лікарням та амбулаторіям. Таким чином країна-агресор завдає втрат та створює додаткове навантаження на медичну систему України. Попри це МОЗ разом із партнерами роблять все можливе, аби медична галузь не тільки вистояла, а й далі працювала для наших пацієнтів. Щоби навіть у таких непростих обставинах, як війна, українці мали безперешкодний доступ до потрібних медичних послуг», — сказав міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. 

Зазначимо, що внаслідок обстрілів та бомбардувань найбільших втрат зазнали медичні заклади Харківщини, Донеччини, Миколаївщини, Київщини, Чернігівщини, Дніпровщини, Херсонщини, Запоріжжя. Інформацію щодо Луганщини наразі отримати у повному обсязі неможливо.   

Крім того, від початку війни російська армія пошкодила 103 автівки екстреної медичної допомоги, знищила 253 автомобілі та захопила 125 автівок «екстренки». 

Однак, станом на початок січня 2024 року, в Україні вже вдалося відновити більшість медичних закладів на деокупованих територіях, а також ті, які зазнали невеликих ушкоджень, таких як вибиття вікон, знищення покрівлі, пошкодження фасаду тощо. Зокрема, найбільше відновлених медзакладів — на Миколаївщині, Дніпровщині, Київщині, Харківщині та Чернігівщині. 

Нагадаємо, нещодавно МОЗ повідомляло про відновлення підрозділів Балаклійського центру первинної медико-санітарної допомоги, що на Харківщині.