Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Ряд медпрепаратів, через які могли постраждати пацієнти лікарні в Дніпрі, заборонили до використання по всій країні

16 серпня 2023
1966

Держлікслужба заборонила використовувати препарати, які ймовірно призвели до побічних дій у Міській багатопрофільній клінічній лікарні матері та дитини ім. М. Ф. Руднєва у Дніпрі. 

Напередодні у лікарні сталася надзвичайна ситуація. 11 пацієнтів, серед них — 5 дорослих та 6 дітей, отримали тяжку побічну реакцію на медичні препарати, які застосовувалися під час проведення оперативних втручань. На жаль, двох пацієнтів медикам врятувати не вдалося. Серед загиблих одна дитина та один дорослий пацієнт. 

Наразі Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками тимчасово заборонила реалізацію та застосування декількох партій медичних препаратів, які ймовірно спричинили тяжкі побічні реакції під час проведення операцій. Мова про три найменування медпрепаратів.

Відповідно до наказів, усім суб’єктам господарювання, які здійснюють реалізацію, зберігання та застосування цих лікарських засобів, потрібно невідкладно перевірити наявність вказаних серій та вилучити їх.

Окрім того, Міністерство охорони здоров’я створило комісію з залученням експертів, фахівців Держлікслужби, департаменту фармаконагляду Державного експертного центру МОЗ України, а також надало доручення Центру контролю та профілактики хвороб Дніпропетровської області для вивчення всіх фактів, які призвели до трагічної ситуації. Комісія представить свої висновки, після чого буде вжито відповідні заходи.

На час роботи комісії у лікарні не проводяться планові оперативні втручання. Ведеться лише амбулаторний прийом.