Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Продовжується щеплення проти COVID-19 громадян України з тимчасово окупованих територій

20 серпня 2021
8685

В Україні триває 5-й етап кампанії з вакцинації проти COVID-19, на якому щепитися можуть усі охочі українці віком від 18 років. Громадяни України, які проживають на тимчасово окупованих РФ територіях Донецької, Луганської областей, АР Крим та м. Севастополя, можуть вакцинуватися проти COVID-19 у будь-якому з пунктів щеплення та центрів масової вакцинації на підконтрольній Уряду території України.

Громадяни, які перетинають лінію розмежування з тимчасово окупованих територій з метою отримати щеплення від COVID-19, не підлягають самоізоляції за умови надання запрошення на вакцинацію з унікальним ідентифікатором.

Отримати таке запрошення можна, попередньо записавшись на щеплення в одному з центрів вакцинації населення та пунктів щеплення, розташованих на підконтрольній Уряду території Донецької, Луганської та Херсонської областей у територіальній близькості до контрольних пунктів в’їзду (КПВВ). Перелік цих пунктів та центрів - https://bit.ly/3iwT5Or.

Запис до них відбувається за номером контакт-центру Міністерства охорони здоров’я з питань протидії COVID-19: +38 0 800 60 20 19 або за допомогою чату на сайті МОЗ. 

Під час розмови оператору необхідно повідомити, з якого ви населеного пункту (уточнивши, що наразі він є тимчасово окупованим), вказати ваші дані та обрати найзручніший пункт щеплення чи центр вакцинації.

Оператор здійснить запис на вакцинацію та надішле вам СМС-повідомлення з унікальним ідентифікатором, якщо у вас є український номер телефону, або листа на електронну пошту в разі його відсутності.

Цей ідентифікатор необхідно буде надати під час перетину КПВВ.

Для запису на другу дозу необхідно буде повторити всі попередні дії.

Громадяни з тимчасово окупованих територій також можуть щепитися в цих та будь-яких інших пунктах та центрах вакцинації без отримання запрошення та унікального ідентифікатора. У цьому випадку після перетину розмежувальної лінії вони мають завантажити та активувати додаток “Вдома”, отримати негативний ПЛР- чи експрес-тест та знятися з самоізоляції. Пройти експрес-тестування можна одразу на КПВВ. Важливо, що наразі самоізоляція розпочинається через 72 години після прибуття з тимчасово окупованих територій.

Від самоізоляції також звільняються особи, які мають підтвердження (форма 063/о «Карта профілактичних щеплень») отримання першої дози вакцини від COVID-19, схваленої ВООЗ. Тож під час першого щеплення не забудьте попросити в медперсоналу таку довідку.

Для громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях та вимушені в'їжджати на  територію України через територію РФ, де вони пробули понад 7 днів протягом останніх 14 днів, самоізоляція/обсервація протягом 14 днів обов‘язкова. Вони можуть вакцинуватися в будь-якому пункті щеплення або центрі масової вакцинації після проходження 14-денної самоізоляції.