Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Призначати аналізи та обстеження для пацієнта має виключно лікар

14 лютого 2024
1816

Понад 36,6 млн е-направлень на аналізи у 2023 році виписали лікарі для пацієнтів за Програмою медичних гарантій. Понад 26 млн е-направлень виконані, і це означає, що пацієнти пройшли лабораторну діагностику.

Однак сімейний лікар виписує е-направлення на аналізи не за бажанням пацієнта, а виключно за медичними показами.

Аналізи, які потрібні для діагностики та визначення схеми лікування, є складовою медичних послуг. За кожним медичним пакетом передбачено певний перелік, відповідно до специфіки надання медичної допомоги. 

Головна умова для безоплатних аналізів, якщо пацієнт не лікується в стаціонарі, — направлення. А якщо пацієнт лікується в умовах стаціонару, то всі необхідні аналізи передбачені стаціонарними пакетами надання допомоги і мають бути зроблені безпосередньо у лікарні. 

Електронне направлення виписує лікуючий лікар — лікар первинної ланки (сімейний лікар) або вузький спеціаліст — і тільки за умови, що це потрібно для встановлення діагнозу або призначення лікування. Пацієнт не може вимагати направлення на аналізи за власним бажанням. 

У разі потреби у лабораторних дослідженнях лікар сформує відповідне електронне направлення, і пацієнт їх здасть у закладах, які мають договір із НСЗУ на амбулаторну допомогу.

Повний перелік послуг, аналізів та обстежень, які входять у безоплатний пакет послуг на первинній допомозі, можна побачити тут.

Якщо від пацієнта вимагають кошти за проведення цих досліджень, він може зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за коротким номером 16-77.