Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Прийнято закон про звільнення від оподаткування ПДВ операцій з трансплантації анатомічних матеріалів людині

26 квітня 2022
729

14 квітня Верховна Рада проголосувала за проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій, пов’язаних з отриманням/ввезенням кісткового мозку для трансплантації в Україні)».

Метою змін, що запроваджуються, є створення в Україні більш сприятливих умов для  трансплантації кісткового мозку та оптимізація і вдосконалення нормативно-правової бази, що регулює функціонування системи трансплантації кісткового мозку.

Закон звільняє від оподаткування ПДВ операції, пов'язані з отриманням анатомічних матеріалів для виготовлення біоімплантатів. Це сприятиме локалізації їх виробництва в Україні та збільшить доступність медичних послуг, в яких використовуються такі вироби, зокрема в офтальмології та під час проведення реконструктивних операцій у травматології.

Прийнятий закон дозволить зробити трансплантацію кісткового мозку в Україні більш доступною, а значить, створити умови для збереження більшої кількості життів. Не зважаючи на  війну,  ми продовжуємо рухатись  до трансплантаційної незалежності.

Щорічно трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин від неродинного донора потребують близько 500 українців, трансплантації органів – понад 5 тисяч.

За минулий – 2021 рік – в Україні було проведено 244 трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин дорослим і дітям.

Серед них:

  • 119 – аутологічних (реципієнт є донором для самого себе),
  • 17 – алогенних родинних (трансплантація кісткового мозку від родинного донора),
  • 14 – алогенних неродинних (використовуються стовбурові клітини людини, яка не є родичем пацієнта),
  • 14 – гаплоідентичних (донором є батько, мати або дитина пацієнта).

За І кв. поточного року проведено 48 трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин дорослим і дітям.

Військова агресія Російської Федерації проти України значно ускладнила доступ українців до високоспеціалізованої медичної допомоги, російські терористи своїми діями фактично зупиняють прогрес і розвиток української медсистеми.

Проте, навіть в умовах війни, система охорони здоров’я працює, розвивається і рухається вперед.

Нагадуємо, що уряд розширив перелік медзакладів, що здійснюватимуть трансплантації кісткового мозку в рамках пілотного проєкту.