Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Послуги з ментального здоров’я можна отримати безоплатно у сімейного лікаря у 865 медзакладах «первинки» по всій Україні

17 січня 2024
1292

Нині кожен пацієнт — і дорослий, і дитина — мають змогу отримати послуги з ментального здоровʼя на «первинці» — тобто у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Про це розказав сьогодні міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко у Ворзельській амбулаторії загальної практики сімейної медицини, де разом із колегами очільник МОЗ представив журналістам результати підготовки сімейних лікарів до надання таких послуг на первинному рівні меддопомоги (далі — ПМГ). 

«Можливість отримати психологічну допомогу на первинці — стратегічна відповідь держави на збільшення відповідних потреб серед українців. Завдяки зробленим крокам зараз люди у всіх куточках країни можуть звернутися по психологічну допомогу до свого сімейного лікаря, — зазначає міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко. — Сьогодні, на прикладі Ворзельської амбулаторії ми бачимо, що ми на правильному шляху: адже будь-кому, а тим паче людині, яка відчуває погіршення психоемоційного стану, найлегше звернутися до свого сімейного лікаря. Бо це людина, яка поруч і яка вже знайома. Крім того, сімейні лікарі зазвичай знають про чинники та обставини, що впливають на здоровʼя їх пацієнтів. Це спрощує комунікацію, дозволяє бачити ситуацію комплексно й допомагає в лікуванні».

Послуги з ментального здоровʼя на всій підконтрольній Україні території надаються безоплатно у медзакладах, які мають контракт із НСЗУ на пакет ПМГ «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Нині пацієнти можуть звернутися по таку допомогу в будь-який із 865 закладів, які мають відповідний контракт, за 2 971 місцем надання медпослуг. Найбільше законтрактованих медзакладів — на Дніпропетровщині (78), Харківщині (75) та Львівщині (51). Вже понад 114 000 пацієнтів отримали послуги в межах згаданого пакета, з них більше ніж 18 000 — діти.

«З початком повномасштабної війни допомога у сфері ментального здоров’я стала одним із пріоритетів Програми медичних гарантій. Так, ми запровадили в листопаді 2022 року новий пакет “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”. А щоб підвищити рівень знань сімейних лікарів щодо ментального здоровʼя, на платформі Академії НСЗУ був відкритий онлайн-курс “Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP”. Вже понад 70 000 осіб пройшли його й отримали сертифікати. Це лікарі не лише первинної, але й спеціалізованої та амбулаторної меддопомоги, а також інші медпрацівники, — говорить Наталія Гусак, голова Національної служби здоровʼя України. — Зокрема, серед працівників КНП “Бучанський центр первинної медико-санітарної допомоги” Бучанської міської ради пройшли навчання 107 працівників, з них 41 — лікар ПМД; у Ворзельській амбулаторії навчання пройшли 13 працівників, з них 6 — лікарі ПМД, решта — медсестри. І вже 218 пацієнтів отримали психологічні послуги загалом по КНП та 67 пацієнтів конкретно в цій амбулаторії загальної практики сімейної медицини у Ворзелі». 

Шанси, що саме ваш сімейний лікар може надавати підтримку в питаннях ментального здоровʼя, є високими — на сьогодні кожен третій сімейний лікар надає таку допомогу у медзакладах, що мають контракт із НСЗУ. Знайти лікаря, який надає таку підтримку, та найближчий до вас законтрактований НСЗУ медзаклад можна за допомогою онлайн-мапи на сайті НСЗУ або зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ — 16-77.

«Поговори з сімейним лікарем про своє ментальне здоровʼя — дуже простий та зрозумілий для всіх посил. Саме сімейні лікарі є найбільш близькими до українців та викликають найбільшу довіру. І саме сімейні лікарі, які пройшли навчання mhGAP, тепер готові першими прийти на допомогу, якщо у людини є прояви ментальних розладів. Активне навчання за програмою mhGAP, його масштабування всією країною стало можливим завдяки ініціативі першої леді Олени Зеленської із впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?”. Так само як інтеграція послуги з ментального здоровʼя на «первинці», яка стала комплексним державним рішенням, відповіддю на збільшення запиту щодо отримання психосоціальної допомоги українцями. Одним з важливих елементів Програми є комунікаційна кампанія, що має на меті сформувати культуру піклування про ментальне здоров’я. Зокрема, розказати й про те, що тепер підтримку можна отримати у сімейного лікаря. Що сімейні лікарі вже можуть стати для українців провідниками у світ ментального здоровʼя», — наголосила керівниця Координаційного центру з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України Оксана Збітнєва. 

Ключове повідомлення комкампанії: Сімейний лікар дбає про тих, хто дбає про всіх. Вона розповідає про нову послугу сімейних лікарів, показує те, як сімейні лікарі можуть підтримати наших мам, аби ті могли потурбуватися про всіх інших членів родини.

«З початку повномасштабної війни кількість звернень зі скаргами на ментальне здоровʼя дедалі збільшується. Щоб правильно вибудовувати комунікацію та мати можливість реально допомогти цим людям, я пройшла навчання за програмою mhGAP. Для мене це стало виходом на новий рівень надання допомоги. Це як новий стандарт професії. Тепер ми готові до таких викликів! — ділиться Оксана Бруяка, сімейна лікарка КНП «Бучанський центр первинної медико-санітарної допомоги» Бучанської міської ради. — Коли пацієнт приходить до мене на прийом, то під час збору скарг я можу провести скринінг з приводу ментального здоровʼя. І, маючи анамнез, дію за певним протоколом. Я можу надати рекомендації в межах своєї компетенції або перенаправити пацієнта до вузького спеціаліста — наприклад, до невролога чи психіатра. Але мій досвід показує, що у більшості випадків підтримки сімейних лікарів виявляється достатньо».

Наразі звернення до сімейного лікаря чи педіатра — максимально доступна та зрозуміла для всіх українців можливість отримати підтримку, повʼязану з ментальним здоровʼям. Вона реалізована в межах пріоритетного проєкту МОЗ «Інтеграція послуги з охорони психічного здоров’я на первинній ланці медичного обслуговування».

Наступний етап роботи МОЗ — налаштування системи перенаправлення до профільних фахівців та створення центрів ментального здоров’я на базі кластерних лікарень із залученням кваліфікованих психологів та психіатрів. 

Довідка: Mental Health Gap Action Programme була запущена ВООЗ у 2008 р. і нині впроваджується у понад 100 країнах світу, у т. ч. і в Україні. Мета програми — покращити доступ пацієнтів до психологічних послуг шляхом залучення неспеціалізованих кадрів: сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів та інш. Програма навчає надавати допомогу пацієнтам із депресією, гострою реакцією на стрес, тривогою та інш. Також лікарів навчають виявляти у пацієнтів проблеми з ментальним здоровʼям та ефективно комунікувати з пацієнтом і його близькими.