Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Попри травму та довге лікування український захисник «Макоша» повернувся до лав ЗСУ боронити Батьківщину

26 квітня 2023
305

У мирному житті 37-річний Олександр Маковей із Хмельницького або Макоша – як називають його побратими – маляр-штукатур. Військова справа покликала хлопця ще у далекому 2004 році, коли він потрапив на строкову службу. Вже згодом, у 2009-му Олександр підписав контракт зі Збройними силами України. 

Потім був 2014-й та початок АТО, тоді Олександр відчував нестримне бажання воювати, тому відправився у район бойових дій – спочатку у Слов’янськ, а потім в Донецький аеропорт та ще у кілька найгарячіших на той час напрямків. Однак боєць отримав контузію та змушений був піти зі служби. 

З початком повномасштабної війни 24 лютого він прийняв рішення звернутися до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки і згодом відправився у військову частину. Його направили на Київський напрямок для захисту столиці, а потім на східний – у район Сєверодонецьку та Лисичанська. 

Під час служби Макоша разом із побратимами неодноразово потрапляли у важкі бої, ще були численні обстріли російської армії та авіаудари. Тож, захисник з власного досвіду знає, якою важкою ціною виборюється перемога – кілометр за кілометром, крок за кроком. А також наскільки безжальним та жорстоким є російський ворог. 

Так, під час одного з мінометних обстрілів боєць отримав вогнепальне поранення тазу та нижніх кінцівок. Невідкладну медичну допомогу та перше лікування Олександру надали у Краматорську, куди евакуювали його після поранення. А потім був довгий шлях лікування у Дніпропетровську і Хмельницькому та 8 оперативних втручань. 

Згодом захисника направили до Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни, де він проходив кінезотерапію, функціональну електроміостимуляцію, тренування навичок ходьби сходинками та по рівній поверхні із додатковими засобами реабілітації. Захисник показав неабиякі результати та жагу до відновлення, тож внаслідок проведеного лікування та реабілітації йому вдалося відновити функціональну можливість нижньої кінцівки.

Вже на початку квітня цього року попри довгий шлях лікування та реабілітації Олександр повернувся в свою частину на сході України для подальшого захисту держави від окупантів. 

За службу на сході країни Олександру Маковею були присвоєні нагороди: Повний Кавалер Ордена за Мужність 1-го ступеня та Відзнака міністра оборони за військову доблесть. 

Завдяки таким «сталевим» та відважним воїнам Україна збереже свою незалежність і здобуде перемогу над ворогом.