Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Понад 3000 внутрішньо переміщених медиків працевлаштувалися в заклади охорони здоров'я

13 червня 2022
618

Медики, які внаслідок війни вимушені шукати інші місця для працевлаштування, мають змогу знайти роботу у безпечніших регіонах України та продовжувати надавати медичні послуги.

Міністерство охорони здоров'я України раніше повідомляло про врегулювання норм працевлаштування медпрацівників, які через повномасштабну війну втратили можливість працювати за основним місцем роботи, у медзаклади інших регіонів країни для надання медичних послуг населенню. 

Мова йде про тимчасове залучення медиків із числа внутрішньо переміщених осіб у заклади охорони здоров’я, що врегульовано наказом Міністерства охорони здоров’я України від 04.03.2022 р. № 414 «Про облік та табелювання медичних працівників, які надають медичну допомогу поза основним місцем роботи в період воєнного стану на території України».

Станом на сьогодні, можливістю працевлаштуватися в іншому медичному закладі вже скористалися 3 073 внутрішньо переміщені медичні працівники. 

Серед них: 1 636 лікарів, 991 фахівець (медичні сестри/брати, акушерки, фельдшери, асистенти фармацевти), 446 технічних працівників. 

Найбільше працевлаштованих медичних працівників, які вимушено переїхали до інших регіонів, зареєстровано у Дніпропетровській області – 440, Львівській області – 308 та Полтавській області – 303 особи. 

Найбільша кількість лікарів та інших фахівців у сфері охорони здоров’я зареєстровано на Львівщині – 289, на Дніпропетровщині – 150 та на Полтавщині  – 122 особи. 

Найбільше працевлаштованих медичних сестер та інших фахівців у сфері охорони здоров’я зареєстровано у Дніпропетровській області – 214, Харківській області – 142 та Полтавській області – 131 особа. 

Міністерство охорони здоров’я України здійснює збір та узагальнення інформації щодо кадрових потреб у закладах охорони здоров’я в різних регіонах України, застосовуючи систему MedData. 

Щотижня відповідальні особи закладів охорони здоров’я подають до цієї системи оновлену інформацію щодо кількості внутрішньо переміщених медиків із розподілом їх за професійними групами (професіонали, фахівці, технічні працівники) та формою трудових відносин із закладом охорони здоров’я, як-от:

  • зараховані на основне місце роботи;
  • зараховані за сумісництвом;
  • виконують професійні обов’язки поза основним місцем роботи, але табелюються за основним місцем роботи.

Інформація щодо наявності вакантних місць медичних працівників подається закладами охорони здоров’я до департаментів охорони здоров’я обласних військових адміністрацій. Ті далі інформують внутрішньо переміщених медичних працівників щодо цих вакансій та здійснюють загальну координацію процесу їх працевлаштування на території відповідних регіонів.