Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Понад 1000 медзакладів та більше ніж 10 000 лікарів «первинки» безоплатно надають послуги з ментального здоровʼя для дорослих і дітей

25 квітня 2024
58

Нині зі скаргами, що стосуються ментального здоровʼя — тривожний стан, розлади сну чи харчування, тривалий стрес, апатія тощо — пацієнти можуть звернутися до лікарів первинної ланки — сімейного лікаря, терапевта та педіатра. Завдяки поширенню навчання за сертифікованою програмою mhGAP медичні працівники отримують необхідні знання і навички для надання послуг з охорони ментального здоровʼя.

Наразі понад 17 тисяч лікарів первинної меддопомоги (ПМД) успішно пройшли навчання за онлайн-курсом «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP». І більше ніж 10 000 із них працюють у медзакладах, які мають контракт із Національною службою здоровʼя України (НСЗУ) на надання послуг за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». 

Станом на 24 квітня 1005 медзакладів первинної ланки меддопомоги мають договір з НСЗУ на надання послуг за цим пакетом. Завдяки цьому українці можуть отримувати безоплатні послуги з охорони ментального здоровʼя у 3 526 місцях по всій Україні — структурних підрозділах законтрактованих медзакладів. 

Найбільше законтраткованих лікарень — на Дніпропетровщині (83), Харківщині (80) та Львівщині (73). Переглянути кількість й адреси цих медзакладів та лікарів, які пройшли підготовку і надають послуги за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги», можна на інтерактивній мапі на сайті НСЗУ. У фільтрах ліворуч слід обрати вид допомоги «Первинна».

Зазначимо, що минулого року близько 175 тисяч українців звернулися з питань свого ментального здоровʼя саме до лікарів первинки. І це становить 36% від загальної кількості звернень з приводу проблем у сфері ментального здоровʼя. 

Про те, яку саме підготовку проходять сімейні лікарі в межах онлайн-курсу, ми розповідали раніше. 

Інтеграція послуги з ментального здоровʼя на «первинку» – це комплексне державне рішення, яке вперше реалізується в Україні, у межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя – ініціативи першої леді Олени Зеленської. Навчання для лікарів і послуга для пацієнтів – безоплатні. 

Довідка: Mental Health Gap Action Programme (mhGAP) — це глобальна флагманська програма ВООЗ, спрямована на підвищення доступу до послуг з охорони психічного здоров’я шляхом залучення неспеціалізованих із ментального здоров’я кадрів (наприклад, сімейних лікарів) до надання допомоги людям із  психічними розладами. Вона запущена  у 2008 році й впроваджується нині у понад 100 країнах світу.