Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Понад 100 тисяч рецептів на антибіотики уже виписано в електронній системі охорони здоровʼя

14 вересня 2022
2010

1 серпня в Україні було виписано перший електронний рецепт на антибіотики. Сьогодні число виписаних рецептів в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) досягло 103,6 тис.

Нині е-рецепт на антибіотики працює в рамках перехідного періоду. Це означає, що лікарі, які працюють із електронною системою охорони здоровʼя, мають виписувати електронні рецепти на антибіотики. Втім, якщо лікар, до якого звернувся пацієнт, поки не працює з ЕСОЗ, то він випише пацієнту паперовий рецепт на рецептурному бланку форми ф-1.

Зауважимо, що впровадження е-рецепта на антибіотики відбувається з певними винятками. Так, аптеки, що знаходяться в межах територіальних громад, розташованих в районі проведення бойових дій або на тимчасово окупованих територіях, на час воєнного стану можуть за потреби відпускати пацієнтам рецептурні антибактеріальні лікарські засоби без рецепта лікаря.  Крім цього, як і раніше, волонтерські та благодійні організації на запит відповідної установи, військової частини чи закладу охорони здоров'я можуть закуповувати рецептурні лікарські засоби оптово безпосередньо у дистрибʼюторів без рецепта лікаря. 

В інших випадках, якщо йдеться про купівлю антибіотиків для індивідуального використання через аптеку, відпуск здійснюється за рецептом лікаря. 

Нагадуємо, щоб придбати антибіотик необхідно:

  1. звернутися на прийом до лікаря: лише за необхідності лікар призначить антибіотик та випише електронний рецепт. При цьому лікар або медсестра надрукує інформаційну довідку, що міститиме всю інформацію про призначення;
  2. звернутися у будь-яку аптеку та предʼявити фармацевту інформаційну довідку чи паперовий рецепт від лікаря.

За даними ВООЗ, через набуту стійкість бактерій до антибіотиків у світі щороку помирає близько 700 тисяч людей від бактеріальних захворювань, які ще нещодавно швидко та без наслідків підлягали антибіотикотерапії. Щобільше, вчені прогнозують, що через широку доступність антибіотиків та поширене самолікування кількість смертей внаслідок стійкості бактерій буде стрімко зростати. 

Тож впровадження е-рецепта на антибактеріальні препарати має за мету мінімізувати неконтрольоване та самовільне вживання антибіотиків, яке, своєю чергою, стимулює глобальну проблему антибіотикорезистентності. 

Наступним етапом впровадження відпуску рецептурних препаратів в ЕСОЗ є реалізація електронного рецепта на наркотичні (психотропні) лікарські засоби. Це другий етап у забезпеченні контрольованого відпуску рецептурних препаратів та, що більш важливо, – черговий крок на шляху зміцнення здоров’я українців та покращення доступу до ліків.