Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Під час воєнного стану студенти зможуть здавати ЄДКІ поза межами України – рішення уряду

28 березня 2023
10491

Уряд ухвалив постанову «Про внесення змін до Порядку здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ) для здобувачів ступеня вищої освіти магістр за спеціальностями галузі знань “22 Охорона здоров’я”», яка дозволить студентам під час дії воєнного стану здавати ЄДКІ поза межами України за місцем їх постійного проживання/тимчасового перебування.

«Останній рік приніс чимало викликів для медичної системи, які змушують нас адаптуватись та приймати нові рішення. Маємо врегульовувати питання, що виникають, таким чином, аби забезпечити максимально зручні для студентів умови, що сприятимуть освітньому процесу. Розуміємо, що багато хто із студентів вимушено виїхали за кордон та не мають наразі змоги повернуся. Дякую членам уряду за підтримку напрацьованого нами тимчасового рішення, яке дозволяє студентам здавати єдиний державний кваліфікаційний іспит поза межами України, там, де їм наразі зручно», – зазначив Віктор Ляшко.

Враховуючи тривалу повномасштабну війну в Україні, умови введення воєнного стану та складну безпекову ситуацію, чимало керівників українських медичних закладів вищої освіти (ЗВО) у межах автономності самостійно визначають форму навчання для своїх здобувачів освіти як в Україні, так і за її межами. 

Так, частина вітчизняних та майже всі іноземні здобувачі проходять навчання за межами території України. Завершення навчання здобувачами освіти можливе за умови успішного складання ними законодавчо встановленої основної форми атестації – єдиного державного кваліфікаційного іспиту, який складається з таких компонентів:

  • інтегрований тестовий іспит «КРОК»; 
  • обʼєктивний структурований практичний (клінічний) іспит;
  • іспит з англійської мови професійного спрямування.

Тож тепер, завдяки постанові, студенти зможуть здавати ЄДКІ за місцем свого перебування або проживання, що забезпечить реалізацію права кожного на здобуття вищої освіти. 

Так, у разі перебування студента за межами України він матиме можливість скласти іспити у центрах сертифікаційного тестування, визначених Державним некомерційним підприємством «Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки “Медицина” і “Фармація” при МОЗ України», а у разі повернення до України – у вітчизняних закладах вищої освіти.