Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Періодичність психіатричних оглядів залежатиме від видів діяльності осіб — наказ МОЗ

12 березня 2024
456

Деякі категорії осіб для виконання окремих видів діяльності мають періодично — що 12 місяців — проходити психіатричний огляд. Це часом ускладнює виконання професійних обовʼязків та спричиняє порушення виробничого процесу, особливо під час війни. 

Міністерство охорони здоровʼя переглянуло вимоги та визначило* диференційний підхід щодо строків проходження періодичного психіатричного огляду осіб залежно від виду їх діяльності.

Зокрема, був затверджений перелік категорій осіб, які для виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану психічного здоров’я підлягають періодичному психіатричному огляду, та визначені терміни проходження ними психіатричних оглядів: попередніх, періодичних та позачергових, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин. 

Так, до прикладу, визначено такі строки проходження періодичного психіатричного огляду залежно від виду діяльності:

  • для працівників підприємств харчової промисловості, громадського харчування і торгівлі, які мають контакт з харчовими продуктами в процесі їх виробництва, зберігання і реалізації; працівників фармацевтичних підприємств, аптечних закладів, в тому числi осіб, якi за своїми службовими обов’язками отримають (чи мають) доступ безпосередньо до наркотичних засобiв, психотропних речовин i прекурсорів — раз на рік; 
  • для працівників, зайнятих на підприємствах атомної енергетики та атомної промисловості; для членів екіпажу морських суден та суден внутрішнього плавання — раз на два роки;
  • для працівників, які для виконання своїх професійних завдань і обов’язків або діяльності повинні мати дозвіл на право придбання, зберігання, носіння, перевезення і використання зброї, зокрема мисливської, газової та травматичної, спеціальних засобів індивідуального захисту та активної оборони, боєприпасів, вибухових речовин і матеріалів — раз на три роки;
  • для медичних працівників закладів охорони здоров’я; працівників закладів освіти та ІРЦ; водіїв транспортних засобів, які виконують роботи з перевезення пасажирів та вантажів — раз на п’ять років.

Визначені наказом терміни проходження оглядів для інших категорій осіб можна переглянути за посиланням — https://moz.gov.ua/uploads/10/53810-dn_139_26012024_dod_1.pdf

Також зазначимо, що попереднiй психiатричний огляд проводиться перед обранням особи на посаду чи прийняттям (призначенням) на роботу чи службу або перед початком виконання окремих видiв дiяльностi (робiт, професiй, служби) з особливими вимогами до стану психiчного здоров’я.

Позачерговий психіатричний огляд проводиться на вимогу роботодавця чи пiдприємства, установи або органiзацiї, що уповноважило, найняло чи призначило особу на виконання нею окремих видiв дiяльностi у випадку виникнення психічного розладу в проміжок часу між оглядами,  — за наявності згоди особи.

Також згідно зі змінами, передбаченими наказом, строк дії форми первинної облікової документації № 100-2/о «Довідка про проходження попереднього, періодичного та позачергового психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин №__» становить один рік з дати проведення огляду. При цьому на вимогу особи, яка пройшла огляд, протягом строку дії виданої їй форми первинної облікової документації № 100-2/о видається нова довідка з позначкою «дублікат».

*Наказ «Про затвердження Переліку категорій осіб, які для виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану психічного здоров’я підлягають періодичному психіатричному огляду, та Змін до Порядку проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 15 лютого 2024 року за № 235/41580.