Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Перевіртесь на цукровий діабет – в Україні це безоплатно

14 листопада 2022
1408

14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом – хворобою, на яку у світі хворіє кожна десята доросла людина. За даними Міжнародної діабетичної федерації, пів мільярда дорослих уже зараз живуть з цукровим діабетом, а за прогнозами, до 2030 року їх кількість може зрости до 700 мільйонів.

У рамках заходів до Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом, перший заступник міністра охорони здоровʼя Олександр Комаріда та керівниця директорату медичних послуг МОЗ Олександра Машкевич здали кров на визначення рівня глюкози в Українському науково-практичному центрі ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України.

Нагадуємо, що кожен українець, який уклав декларацію з лікарем первинної медичної допомоги (ПМД), має право отримати безоплатно низку лабораторних діагностичних досліджень та швидких тестів, у тому числі тест на визначення рівня цукру в крові. 

Так, у сімейного лікаря можна безоплатно зробити аналізи, які входять до переліку безоплатних медичних послуг на первинці, зокрема загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, перевірку рівню глюкози та загального рівню холестерину. При цьому внутрішньо переміщеним особам для отримання первинної меддопомоги декларація не потрібна. 

Для проведення лабораторних досліджень лікар виписує направлення на аналіз та скеровує пацієнта до лабораторії. Пробірку для аналізу крові, рукавички, шприц, спиртову серветку/вату/спирт тощо пацієнт НЕ МАЄ оплачувати додатково. Усі витратні матеріали входять до вартості послуг ПМД, які оплачує за договором Національна служба здоров’я України (НСЗУ).

Актуальний перелік безоплатних медичних послуг за програмою медичних гарантій  доступний на сайті НСЗУ у розділі «Вимоги ПМГ 2022» 

Також нагадаємо, що попри війну в Україні продовжує діяти програма «Доступні ліки», за якою українці можуть отримати необхідні ліки безоплатно або з невеликою доплатою. До програми входять, зокрема, і лікарські засоби проти діабету І типу (інсулінозалежний) та ІІ типу, а також нецукрового діабету.

Знайти аптеку, яка відпускає препарати за програмою «Доступні ліки» допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Також аптеки, які беруть участь у програмі реімбурсації, можна впізнати візуально. Вони мають на дверях наліпку «Тут є “Доступні ліки”», а ті, де можна отримати інсулін, мають наліпку «+Інсуліни». 

Наявність інсуліну в аптечних закладах можна перевірити за допомогою сервісів tabletki.ua та geoapteka.ua. Перед тим, як прямувати до певної аптеки, варто зателефонувати і дізнатися години її роботи та точну наявність інсуліну.  

Крім того, в українські лікарні препарати інсуліну постачають як гуманітарну допомогу, тому пацієнти мають змогу отримати їх безоплатно у пунктах видачі ліків. Щоб дізнатися адресу найближчого пункту, де видають інсуліни, слід звернутися до регіонального підрозділу охорони здоров’я. 

Яку інформацію має містити рецепт на препарати за програмою «Доступні ліки» — https://bit.ly/3TE62W7

Як почати користуватися програмою «Доступні ліки» під час воєнного стану — https://bit.ly/3DbuHvW