Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Перелік документів, необхідних для проходження МСЕК

4 квітня 2023
1508

Міністерство охорони здоров’я України нагадує, що медико-соціальна експертиза проводиться для встановлення інвалідності хворим, які досягли повноліття, потерпілим від нещасного випадку на виробництві й професійного захворювання та особам з інвалідністю за направленням лікувально-профілактичного закладу охорони здоровʼя після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів. 

Під час звернення до медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) вам необхідно мати з собою документи, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлене захворюваннями, наслідками травм або вродженими вадами, які спричиняють обмеження нормальної життєдіяльності особи.

Крім того, для проведення медико-соціальної експертизи необхідно надати такі документи:

  • паспорт або ID картку з витягом з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання (копію);
  • військовий квиток (копію) або тимчасове посвідчення (для військовозобов’язаних, призовників);
  • направлення на МСЕК (форма №088/о);
  • медичну документацію, оригінали (виписки з амбулаторної карти форма 025/о, виписки з історії хвороби стаціонарного хворого форма 027/о, результати лабораторних, інструментальних, променевих обстежень, консультативні висновки профільних обласних спеціалістів тощо) та амбулаторну картку хворого;
  • інші додаткові документи у разі необхідності підтвердження тієї чи іншої причини інвалідності. 

Також МОЗ нагадує, що на період дії воєнного стану на території України процедура проведення медико-соціальної експертизи спрощена. МСЕК здійснює свої функції за принципом екстериторіальності,. 

Якщо особа звертається для встановлення інвалідності, але не може прибути на огляд до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я. 

Якщо ви або ваша дитина маєте інвалідність і не можете пройти обстеження й оформити направлення на МСЕК, строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його припинення/скасування. 

МОЗ звертає увагу, якщо під час проходження медико-соціальної експертної комісії порушуються ваші права, обов’язково звертайтеся телефоном на «гарячу лінію» МОЗ: 0 800 60 20 19.