Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Організовано 12-й медичний конвой для евакуації маленьких українців із зон бойових дій

28 квітня 2022
390

В Україні триває робота з реалізації так званих «конвоїв життя» для евакуації українських онкохворих дітей із зон бойових дій. Наразі організовано вже 12-й медичний конвой, що надав шанс на порятунок 12 дітям, які прямують на лікування до передових клінік Європейського Союзу. 

Діти, віком від 7 місяців до 15 років, з Київщини, Хмельниччини, Херсонщини, Житомирщини та Полтавщини спочатку були направлені до Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру  (ЗУСДМЦ) для необхідного обстеження та медичної підтримки.

Нині ЗУСДМЦ є спеціальним хабом,  куди евакуюють пацієнтів із різноманітними захворюваннями, у тому числі й онкологічними та онкогематологічними патологіями, а також пацієнтів, які потребують паліативної опіки. Близько 30% усіх пацієнтів залишаються у Центрі, продовжують тут лікування та успішно його завершують. 

Якщо пацієнти потребують лікування, що зараз недоступне або ускладнене в Україні, їх направляють до Польщі, у спеціально створений логістичний центр «Unicorn», який координується фахівцями з всесвітньовідомої клініки «St. Jude». Звідти дітей направляють до провідних клінік Європи. 

Як-от 7-місячну Кіру з Хмельницького та 12-річну Анну з Києва, яких транспортували до ЗУСДМЦ автівками швидкої допомоги. Кіра, попри свій малий вік, уже пережила три операції і,  як і Анна, потребує хімієтерапії. Онкологи Центру підготували маленьких пацієнток до продовження спеціалізованого лікування в європейській клініці, а польські колеги подбали про перевезення дівчат до закордонних клінік та забезпечили медичний супровід.

Направлення онкохворих дітей до Польщі – це один із напрямів евакуації, який організовано з перших тижнів війни завдяки підтримці, яку надає Україні міжнародна компанія «St. Jude Children's Research Hospital». 

Окрім цього, діють інші  напрями  евакуації українських пацієнтів. Зокрема, й шляхом співпраці МОЗ із Єврокомісією. Міністерство подає запит на евакуацію та отримує пропозиції від різних країн-членів Європейського Союзу та Європейської Економічної Зони. Далі МОЗ контактує з країною та узгоджує деталі транспортування.

Працюємо. Вистоїмо. Переможемо!