Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Оновлено перелік медичних протипоказань та застережень до Календаря профілактичних щеплень

29 листопада 2019
79909

26 листопада зареєстрований МІністерством юстиції наказ із оновленим переліком медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень. Це дасть змогу гармонізувати українське законодавство з порадами Національної технічної групи експертів з питань імунізації, що базуються на рекомендаціях ВООЗ. 

До затвердженого переліку не додавали нових протипоказань. Внесені зміни дозволять лікарю надати кваліфіковані послуги майбутньому пацієнтові. 

Переваги 

 

Покращення опису процедури щеплення допоможе лікарю точно визначати абсолютні протипокази та свої дії у конкретних ситуаціях.   

Тепер протипокази для людей із можливою алергічною реакцією на компоненти вакцини класифіковані відповідно до можливих алергенів: яєчного білка, дріжджів, желатину, лактози та латексу. 

Протипокази для людей із первинним імунодефіцитом були розділені за типами імунодефіциту. Окремо виділили рекомендації для вакцинування людей, які живуть поруч з людиною, яка має важку імуносупресію, імунодефіцит. 

До прикладу, люди з імунодефіцитом повинні уникати підгузків малюка, якого вакцинували ротавірусною вакциною протягом 4 тижнів. Для людей із ВІЛ-інфекцією описали застереження для кожної вакцини. 

Також рекомендується щеплюватись вагітним або жінкам, які планують вагітність від грипу протягом сезону грипу. Немовлята, які контактують з вагітними, можуть бути щеплені ротавірусною вакциною так само, як і інші малюки, котрі не мають таких контактів. 

Окремо описане питання вакцинації у період лактації. Щеплення жінкам, які годують немовля, інактивованими вакцинами або вакцинами, що містять живий вірус, не впливає на безпеку жінки чи дитини, яка перебуває на грудному вигодовуванні. 

Які є протипокази до профілактичних щеплень?

 

Абсолютні - це стани, при яких від щеплення людина може отримати більше негативних наслідків, ніж користі для здоров'я. Абсолютні протипокази можуть бути постійними або тимчасовими. 

Абсолютними протипоказами до профілактичних щеплень є порушення імунітету, анафілактичні реакції, тяжкі поствакцинальні реакції, гострі захворювання, неврологічні порушення та інші. Детальніше про протипокази до щеплень можна прочитати тут: https://bit.ly/2XVOCcd 

Постійні протипокази мають пожиттєвий характер та, швидше за все, не будуть змінюватись.  Тимчасові - зникають з часом та мають тимчасовий характер лише у момент проведення щеплення. 

Також існують застереження, так звана вакцинація з пересторогою. Тут остаточне рішення стосовно проведення процедури бере на себе лікар з урахуванням усіх ризиків та переваг для здоров’я пацієнта.