Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Олександр Комаріда: Працюємо, щоб українці, які тимчасово перебувають у країнах Європи, могли купити українські ліки

28 травня 2022
253

Одна із стратегічних цілей Міністерства охорони здоров’я – щоби люди, які тимчасово знаходяться в країнах Європи через війну з росією, могли купити там українські ліки, які вони звикли купувати вдома. Це відзначив перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда.

«Одна із наших стратегічних цілей – щоби люди, які тимчасово знаходяться в країнах Європи, могли купити там українські ліки. Адже ліки – це такий специфічний продукт, коли люди можуть не знати назву препарату чи діючої речовини, але добре знають, як виглядає упаковка і шукають саме її. Однак тут задіяно багато регуляторних механізмів, тому процес не такий простий, як нам хотілося б», – зазначив Олександр Комаріда.

Реєстрація лікарських засобів в країнах ЄС – дуже складний процес, адже зарубіжні ринки себе захищають, а український продукт може стати потужним конкурентом на європейському ринку. Це продукт з меншою вартістю, але фактично тієї ж якості, як європейські лікарські засоби. 

«Ми постійно зв'язуємося із нашими іноземними партнерами, щоб збільшувати експорт з України, шукаємо для них нові ринки, щоб за кордоном закуповували українські лікарські засоби так, як це було в час активного ковіду. Зараз ми просимо дружні країни допомогти нашій економіці, щоб ми могли продавати лікарські засоби за кордон. Наші виробники, вже просто змінивши маршрут, відновили експорт до таких країн як Казахстан, Узбекистан», – підсумував перший заступник міністра.