Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Однорічному малюку вперше в Україні трансплантовано печінку від посмертного донора

19 січня 2022
2475

12 січня у Дитячій лікарні Першого територіального медичного об'єднання Львова виконана унікальна операція з трансплантації печінки однорічному хлопчику з Прикарпаття. 

Через діагноз, поставлений дитині у 3-місячному віці – атрезія жовчних протоків, виражена печінкова недостатність – печінка малюка поступово відмовляла. Єдиним виходом врятувати дитину була трансплантація печінки. Останні чотири місяці хлопчик з мамою жили в лікарні, очікуючи на операцію.

12 січня родина чоловіка з Вінниці, життя якого не вдалося врятувати, дала згоду на вилучення органів, тим самим подарувавши дитині шанс на життя. 

Печінку з Вінниці доставлено гелікоптером в рамках проекту з аеромедичної евакуації, який МОЗ України реалізовує спільно  з Національною поліцією України та Міністерством внутрішніх справ з 2021 року.

Трансплантацію провели львівські фахівці спільно з лікарями столичної «Феофанії». Надскладна операція тривала близько 12 годин.   

Відтоді малюк перебуває в реанімації під цілодобовим моніторингом. На сьому добу після операції печінка працює, стан малюка стабільний. Попереду у дитини – не менш складний шлях – адаптація організму до життя з новим органом. 

Висловлюємо співчуття родині донора і подяку за прийняття складного й важливого рішення. 

Нагадуємо, понад 300 трансплантацій проведено в Україні протягом 2021 року – це абсолютний рекорд останніх десятиліть.