Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Один долар, витрачений на шкільне харчування, дає дев’ять доларів економіці країни, – ВООЗ

19 квітня 2024
50

У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи харчування у закладах освіти в Україні. Учасники розглянули стан впровадження реформи, ознайомилися з міжнародним досвідом та обговорили спільні кроки її подальшого розвитку.

Організувало зустріч Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні у координації з Європейським регіональним бюро ВООЗ та у партнерстві з МОЗ, Центром громадського здоров'я та Офісом реформи шкільного харчування.

«Наша мета – забезпечити кожну дитину країни якісним харчуванням у закладах освіти. Адже саме у дошкільному і ранньому шкільному віці закладаються основи здоров’я у майбутньому, а шкільне середовище багато в чому допомагає формувати важливі у дорослому віці звички», – наголосив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. 

Він розповів, що минулого року МОЗ спільно з ВООЗ, Центром громадського здоров’я, центрами контролю і профілактики хвороб реалізували проєкт «5 кроків до здорового харчування». У 60 школах Івано-Франківської, Кіровоградської, Харківської областей і м. Києва реалізована інтенсивна інформаційно-просвітницька кампанія щодо впливу раціонального харчування на здоров’я. Вона охопила 3100 учнів і 650 вчителів. Тож у планах – розширити проєкт на решту країни. Все для того, аби турбуватися про дітей і навчити їх робити правильний вибір на шляху до здоров’я.

Зараз у закладах освіти перебувають 5 млн дітей, із них 1,5 млн – діти початкових класів та ті, які належать до пільгових категорій, отже – потребують безоплатного харчування. Учасники обговорили потреби нашої країни у фінансуванні комплексних заходів, які допоможуть зробити реформу успішною: йдеться, зокрема, і про будівництво, відновлення та модернізацію інфраструктури, залученої у процес харчування дітей у закладах освіти. 

Крім того, ознайомилися з досвідом Великої Британії, Фінляндії, США й Ірландії у впровадженні таких змін.  

«ВООЗ сприяє кращому і здоровішому майбутньому дітей, підтримуючи реалізацію концепції універсального харчування в усьому світі. Україна – не виняток. Ми проводимо інформаційно-просвітницькі кампанії, розвиваємо спроможність центрів контролю та профілактики хвороб. Впевнені, що заходи, які ми реалізовуємо, допоможуть значно покращити ситуацію із захворюваністю на неінфекційні хвороби як серед дітей, так і серед дорослих українців», – сказав д-р Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні.

Загалом, за даними ВООЗ, в середньому 29% європейських дітей віком від 7 до 9 років мають надлишкову вагу (в різних країнах ці показники варіюються від 6% до 43%). У середньому 12% дітей цього ж віку мають ожиріння. Менш як 50% щодня споживають свіжі фрукти і менш як 35% – овочі. 

Водночас шкільне середовище може допомогти дитині споживати більше корисної їжі упродовж дня, а отже – зробити її здоровішою. Експерти ВООЗ вважають: інвестиції у харчування школярів – найефективніші, адже вони є внеском у майбутнє країн, адже знижує ризики розвитку неінфекційних хвороб і передчасної смертності, а якщо говорити мовою цифр, то 1 $, витрачений на шкільне харчування, дає 9$ для економіки країни.

Торік Україна долучилася до інших 96 країн-учасниць Коаліції шкільного харчування. Ціль об’єднання – до 2030 року забезпечити кожній дитині доступ до здорового харчування в школі. Участь у Коаліції розширить доступ нашої країни до найсучасніших досліджень та кращих практик, а також дозволить залучати додаткові інвестиції у реформу. 


Довідково: 

Україна розпочала реформу шкільного харчування за ініціативи першої леді Олени Зеленської ще у 2020 році. За три роки вдалося досягти важливих законодавчих змін: затверджені нові нормативи та регламенти, змінений Порядок організації харчування у закладах освіти й дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Крім того, розроблені три технологічні моделі організації харчування в навчальних закладах. Кожна школа обирає зручну для себе модель, яка допоможе забезпечити рівний доступ до якісної їжі для всіх дітей. Розпочато роботу зі створення кулінарних хабів, де кухарі-тренери проходять навчання та згодом передаватимуть навички колегам у регіонах.

Реформа має надійних партнерів. За сприяння першої леді Олени Зеленської та фінансової підтримки Фонду Говарда Баффета на Київщині збудована фабрика-кухня. Така ж будується на Харківщині. У 2023-2024 році Всесвітня продовольча програма (WFP) профінансує 30% щоденних гарячих обідів для дітей 1–4 класів у школах 13 областей, а це – 102 тис. дітей. 

Та найголовніше – навіть в умовах повномасштабної війни реформа шкільного харчування отримала свою стратегію розвитку до 2027 року.

Фото надані ВООЗ