Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Обласна та місцева влада мають спільно працювати над формуванням спроможної мережі медзакладів

26 квітня 2023
285

Формування спроможної мережі медзакладів — це спільне завдання представників обласних, місцевих та селищних рад. Всі вони повинні мати чітке розуміння того, як забезпечити пацієнта якісними, доступними та безоплатними медичними послугами. Проаналізувати всі наявні прогалини, випадки неефективного менеджменту, дефіциту обладнання чи кадрових ресурсів. Всі ці проблеми мають бути вирішені під час формування госпітальних округів. Про це Віктор Ляшко повідомив під час засідання госпітальної ради Чернігівщини за участю Вячеслава Чауса, голови Чернігівської ОДА.

«Системний діалог з місцевою владою — запорука успішної реформи. Вдячний голові Чернігівської ОДА, за те що тримає руку на пульсі реформи охорони здоров’я. Адже лічені дні залишились у обласних військових адміністрації до кінця терміну подачі проєкту мережі спроможних медзакладів та планів їх розвитку на три роки. Далі ми почнемо їх розгляд в міністерстві та публічне обговорення з участю місцевої влади та народних депутатів. Всі проєкти мають враховувати регіональні особливості таким чином, щоб найкращим чином забезпечити надання якісної, доступної та безоплатної медичної допомоги пацієнтам на всіх рівнях — від сімейного лікаря до вузькоспеціалізованої допомоги. В центрі нашої уваги — пацієнт, його життя та здоров’я», — підкреслив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Наразі МОЗ запустило процес формування спроможної мережі медичних закладів по всій Україні. Це третій, так званий інфраструктурний, етап реформи. Його мета — пріоретизувати використання обмежених фінансових ресурсів та спрямувати їх у ті заклади, де вони у найкоротші терміни зможуть надати найкращий результат.

«Ми маємо чітко розуміти роль кожної лікарні в мережі та відповідно чіткий перелік напрямів допомоги, який буде там надаватися. Це дозволить нам доукомплектувати заклади необхідним сучасним обладнанням та фахівцями, аби бути абсолютно впевненими, що, потрапивши туди, пацієнт отримає всю необхідну допомогу на найвищому рівні», — зазначив очільник МОЗ під час виступу на засіданні госпітальної ради Чернігівщини.

Наступний етап медичної реформи передбачає, що надання спеціалізованої медичної допомоги концентруватиметься на вищому рівні — на рівні госпітальних округів. Водночас лікування більш простих випадків здійснюватиметься на місцях. Відповідно буде можливість правильно планувати закупівлю обладнання та розподіляти кадри. 

Окремо міністр в черговий раз наголосив, що медичні заклади, які не увійдуть до спроможної мережі лікарень, продовжать свою роботу та зможуть і надалі укладати контракти із Національною службою здоров’я за програмою медичних гарантій, та закликав не поширювати фейки та маніпуляції.