Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Новини Львівщини: Виявлення раку грудної залози на першій стадії зросло завдяки новому обладнанню

8 квітня 2019
4846

За минулий рік (2018 у порівнянні з 2017) у Львівській області виявлення раку грудної залози зросло на 20%. Важливо, що майже у третині випадків рак грудей виявили на першій стадії, яка найкраще піддається лікуванню і у 95% випадків гарантує повне одужання.

Такого результату львівські медики змогли досягти завдяки новому сучасному обладнанню, закупленому в рамках субпроекту «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області», що є частиною спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

У рамках субпроекту для шести міжрайонних скринінгових центрів – у Дрогобичі, Самборі, Стрию, Червонограді та у Львові (міський і обласний центри) –  закупили цифрові мамографи з можливістю 3D-томосинтезу, УЗД-апарати експерт-класу та апарат ЕХО-КГ з доплером судин.

У 2018 році лише у цих центрах за допомогою цифрових мамографів лікарі обстежили понад 33 тисячі пацієнток і виявили близько 440 злоякісних утворень. Крім того, лікарі провели понад 500 тисяч цитологічних мазків з шийки матки, результати яких встановили 256 ракових пухлин на різних стадіях розвитку. Усіх жінок направили на негайне лікування.

Серед усіх обстежених жінок у першій стадії рак грудної залози виявлено у 28,5% пацієнток, а рак шийки матки у першій стадії - у майже 75%. Це та стадія раку, яка найчастіше проходить непомітно і жінки вкрай рідко звертаються до лікарів. Водночас саме на цій стадії рак можна вилікувати з найменшими ризиками для життя і здоров’я. Наприклад, у 95% випадків лікування раку грудної залози на першій стадії закінчується повним одужанням.