Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Норвегія і надалі буде підтримувати українську медичну сферу

26 серпня 2022
2894

Під час спілкування сторони обговорили подальшу співпрацю у сфері охорони здоров’я, зокрема у напрямі медичної евакуації та реабілітації українських пацієнтів з мінно-вибуховими травмами та важкими захворюваннями, а також питання доставки лікарських засобів та забезпечення права на медичну допомогу для українських поранених та полонених на тимчасово окупованих територіях.

«Користуючись нагодою, дякую від імені українського народу народові Норвегії за ту підтримку, яку ми отримуємо з першого дня повномасштабного вторгнення рф на територію України. Ця допомога неоціненна, адже допомагає нашим медикам надійно тримати медичний фронт. Також сьогодні для нашої якнайшвидшої перемоги над країною-терористом потрібно, щоб увесь світ засудив злочинні дії росії, зокрема і те, що рф продовжує утримувати в полоні українських  медиків, порушуючи цим самим правила ведення війни та Женевські конвенції. Медичні працівники повинні виконувати свій професійний обов’язок», — наголосив під час зустрічі міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Міністр також зазначив, що  гуманітарна  допомога, яку отримала українська медична сфера від Уряду Норвегії, а це лікарські засоби, медичні вироби, обладнання та сучасні спеціалізовані автобуси для медичної евакуації, посилює спроможність української системи охорони здоров'я, яка зважаючи на нові виклики перелаштувалась та продовжує працювати і рятувати життя усім, хто цього потребує.

Очільниця МОЗ Норвегії запевнила, що їхня країна продовжить і надалі приймати українців на лікування та надавати необхідну гуманітарну медичну допомогу.

Нагадаємо, що раніше під час зустрічі з координаторкою з гуманітарних питань ООН в Україні Деніз Браун міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко закликав міжнародні структури забезпечити права на медичну допомогу для українських полонених, поранених військовослужбовців та громадян, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, та доставки лікарських засобів.