Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

«Наздоганяюча вакцинація»: понад 130 тисяч дітей надолужили раніше пропущені щеплення проти кору

4 жовтня 2023
503

Першу дозу отримали 59 966 дітей (від 2 до 17 років) та 70 210 дітей (від 7 до 17 років) – надолужили обидва щеплення. Таким чином за майже 3 місяці з моменту старту вакцинальної кампанії 50% дітей, які з різних причин (переїзд до іншого міста, відмова батьків, інше) не отримали обовʼязкових щеплень за віком, що передбачені Календарем профілактичних щеплень та є безоплатними, надолужили щеплення. 

Протягом жовтня центри контролю та профілактики хвороб у співпраці з місцевою владою мають максимально мобілізувати свій ресурс та забезпечити послугу з імунопрофілактики для дітей, які досі не отримали щеплення проти кору. На цьому під час селекторної наради з керівниками обласних центрів контролю та профілактики хвороб наголосив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

«Проведення вакцинальних сесій у громадах, виїзди бригад до віддалених районів, роз’яснювальна робота з батьками та посилена співпраця з освітянами і місцевою владою все це сфокусовано на головній цілі – захистити здоровʼя наших дітей та не допустити спалаху кору в Україні. Жодна дитина не має постраждати від хвороб, яким можна запобігти вакцинацією. І це основна функція центрів контролю та профілактики хвороб – розʼяснити важливість рутинних щеплень і забезпечити якісну, доступну і безоплатну послугу на рівні своїх областей», – зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. 

Протягом жовтня Центр громадського здоровʼя спільно з обласними ЦКПХ мають актуалізувати дані щодо тих дітей, які не мають обовʼязкових щеплень і не зʼявилися на вакцинацію, та посилити розʼяснювальну роботу щодо безпечності та важливості вакцинації. Найвищий показник неявки на щеплення – у Черкаській, Рівненській та Львівській областях. Найнижчий – у Хмельницькій, Кіровоградській та Запорізькій.

За даними Центру громадського здоровʼя України 32% дітей, які не отримали щеплення проти кору, разом із батьками наразі перебувають за кордоном. Частина батьків пояснює відмову від вакцинації форс-мажорними обставинами або відмовляються через релігійні переконання. 

Нагадаємо, для повного захисту дітям потрібні дві дози вакцини проти кору, краснухи та паротиту (КПК): в 1 рік (перше щеплення) та в 6 років (друге щеплення). Якщо дитина з якоїсь причини пропустила перше чи друге щеплення, їх потрібно надолужити. Якщо у дитини старше 7 років не має жодної вакцинації проти кору, лікарі проводять два щеплення з мінімальним інтервалом в 1 місяць. 

У межах «наздоганяючої» кампанії з вакцинації проти кору дітей, які пропустили планові щеплення, в Україні сформовано 312 мобільних бригад, що вакцинують дітей в організованих колективах та у віддалених від пунктів щеплень територіях. Щоб записатись на вакцинацію до мобільної бригади або запросити її до громади чи організованого колективу, потрібно звернутися до Центру контролю та профілактики хвороб в області проживання чи за місцем тимчасового перебування. Інформацію про пункти щеплень, їх адреси та графік роботи або телефони регіональних координаторів можна отримати, зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.