Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Надсучасний ангіограф у Калуській лікарні рятуватиме більше життів людей з інфарктом та інсультом — Віктор Ляшко

18 листопада 2022
1901

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко відвідав Центральну районну лікарню у м. Калуш, де завдяки закупівлі Міністерства охорони здоров’я вже змонтований і працює надсучасний ангіограф. Завдяки новітньому обладнанню на базі лікарні запрацювало спеціалізоване відділення інтервенційної кардіології, у якому лікарі можуть проводити діагностику пацієнтів із судинними захворюваннями, а також лікувати патології різних органів і систем.

«Попри складний час МОЗ продовжує допомагати нашій системі охорони здоров’я справлятися з навантаженнями та викликами повномасштабної війни в Україні. Сьогодні одним із таких важливих кроків є встановлення новітнього ангіографа на базі Калуської лікарні, який допоможе врятувати і зберегти не одне життя українців. Адже тепер мешканці регіону із захворюваннями серцево-судинної системи, зокрема, у випадку інсульту чи інфаркту міокарда, зможуть отримувати медичну допомогу найвищого рівня. Саме тому ми продовжуємо модернізувати цей напрям медичної допомоги, аби попри складнощі військового часу гідно справитись із цим викликом», — зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Також ангіограф допоможе лікарям максимально оперативно обстежувати й визначати місце звуження, закупорки або ж розширення судин та інші процеси і хвороби, які виявити в інший спосіб не вдається.

Раніше в лікарні, яка цілодобово надає спеціалізовану багатопрофільну медичну допомогу, не було відділення судинної хірургії. Тепер завдяки новітньому обладнанню тут з’явився спеціалізований центр, у якому лікарі можуть проводити понад 1 000 судинних оперативних втручань на рік та рятувати пацієнтів.

Важливо, що для роботи з обладнанням команда медиків Центральної районної лікарні у м. Калуш уже пройшла відповідне навчання та готова працювати в новому відділенні інтервенційної кардіології.

Міністр охорони здоров’я України підкреслив, що одним із пріоритетних завдань для Міністерства є модернізація закладів охорони здоров’я. Тому МОЗ і надалі докладатиме всіх зусиль, щоби заклади охорони здоров’я були забезпечені всім необхідним навіть у такий надскладний час.

Окремо Віктор Ляшко додав, що кожен медичний заклад зобов’язаний зробити все можливе, аби медобладнання швидко монтувалося, вводилося в експлуатацію і якнайскоріше працювало на користь пацієнтів.

Нагадаємо, що у 2021 році Медичні закупівлі України на замовлення МОЗ закупили 24 стаціонарні цифрові ангіографічні рентгенівські системи на 210 млн грн. Постачання, монтаж та налагоджування медичного обладнання в заклади охорони здоров’я України триває навіть під час повномасштабної війни.