Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

На засіданні Уряду прийнято рішення продовжити дію адаптивного карантину до кінця 2020 року

13 жовтня 2020
5212

Сьогодні під час засідання Кабінету Міністрів України було прийняте рішення щодо подовження карантинних обмежень до 31 грудня 2020 року. Про це під час брифінгу заявив Міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

“На засіданні Кабміну було розглянуто низку питань, зокрема щодо внесення змін до постанови, яка регламентує умови карантину на території України. Перше: дію карантину подовжено до 31 грудня 2020 року. Крім того, були внесені зміни до відповідних індикаторів та критеріїв щодо умов карантину. А саме: вдвічі було збільшено цільові показники охоплення тестуванням. Раніше це було 24 на 100 тисяч населення за 7 днів. Зараз цей показник збільшено у два рази - до 48 на 100 тисяч населення. Це пов'язано з тим, що ми постійно збільшуємо кількість тестувань”, - зазначив очільник МОЗ.

За його словами, також було внесено додаткові зміни до критеріїв відповідності “червоному” рівню епідемічної небезпеки. За новими правилами, райони можуть потрапити на “червоний рівень” за показником інцидентності. Це показник щодо захворюваності на 100 тисяч населення за останні 14 днів. Він також змінений і зараз встановлений на рівні 320 на 100 тисяч населення.

Окрім того, Міністр додав, що рішенням уряду посилено протиепідемічні заходи на різних рівнях адаптивного карантину. Перш за все, вводиться обмеження щодо роботи ресторанів та інших закладів громадського харчування після 22:00. Це правило діятиме на всіх рівнях епіднебезпеки. Вводиться також обмеження щодо проведення масових заходів.

“Одним з головних чинників розповсюдження хвороби є саме масові заходи. Чимало прикладів, коли саме після масових заходів ми фіксуємо різке зростання кількості хворих в місті або в районі. Тому вводяться обмеження: для “зеленого” рівня максимальна кількість осіб - не більше 50, для “жовтого” рівня - 30, для “помаранчевого” - 20 осіб. Також вводиться заборона щодо відвідування глядачами спортивних заходів, окрім міжнародних змагань. Рішення про їх проведення буде прийматися в окремому порядку”, - зазначив Максим Степанов.

Також на засіданні Уряду було прийнято рішення щодо розмежування відповідальності стосовно забезпечення контролю за виконанням карантинних норм. Відтак посилення контролю з дотримання самоізоляції відбуватиметься із залученням Національної поліції. Контроль за дотриманням протиепідемічних заходів у сфері обслуговування (робота ринків, ресторанів, інших громадських місць) - за Держспоживслужбою. Контроль за правилами перевезення та виділенням додаткового транспорту - за органами  місцевого самоврядування. Крім цього, органи місцевого самоврядування також будуть присутні на всіх рівнях контролю.

Додатково усім школам рекомендовано проведення канікул з 15 по 30 жовтня, з подальшим переходом на дистанційне навчання. Іншим закладам освіти рекомендовано перейти на дистанційне навчання вже зараз. Роботодавцям запропоновано організувати позмінну роботу, а в тих випадках, де є можливість, - забезпечити дистанційну роботу зі збереженням рівня заробітної плати.