Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Унікальну для Тернопільщини операцію провели завдяки надсучасному ангіографу, закупленому МОЗ

8 грудня 2022
607

На Тернопільщині, в обласній клінічній психоневрологічній лікарні медики провели першу церебральну субтракційну ангіографію для порятунку пацієнта з геморагічним інсультом. 

Така складна процедура використовується для візуалізації судин головного мозку та проводиться шляхом введення контрастної речовини в кровоносну судину. У ході операції лікарі змогли діагностувати аневризму.

Складність такого діагнозу полягає у патологічному розширенні артеріальної судини. Таке розширення артерії виникає внаслідок ослаблення (пошкодження) її стінки. Найчастіше аневризми формуються в аорті – головній артерії тіла у грудях та черевній порожнині.

Нагадаємо, завдяки закупівлі Міністерством охорони здоров’я України рентгенівської ангіографічної цифрової системи Artis One, на базі обласної клінічної психоневрологічної лікарні запрацювало довгоочікуване відділення з Центром ендоваскулярної нейрорентгенохірургії. 

Відтепер, лікарі можуть максимально оперативно обстежувати й визначати місце звуження, закупорки або ж розширення судин та інші процеси і хвороби, які виявити в інший спосіб не вдається. 

Важливо, що для роботи з обладнанням команда медиків Тернопільської обласної клінічної психоневрологічної лікарні пройшла відповідне навчання та готова працювати. 

Попри війну Міністерство охорони здоров’я продовжує активно працювати над забезпеченням українських лікарень сучасним та дороговартісним медичним обладнанням для якісної діагностики та лікування пацієнтів.