Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

На Львівщині провели першу успішну ретрансплантацію нирки дитині

8 липня 2022
3177

Фахівці Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру (ЗУСДМЦ) провели першу успішну ретрансплантацію (повторну пересадку) нирки дитині на Львівщині.

Вперше Михайлові, якому зараз вже 14 років, пересадили нирку у 1,5-річному віці. Тоді донором став батько дитини. За 12 років пересаджений орган, на жаль, перестав належно функціонувати, і на початку червня хлопця у важкому стані доправили евакуаційним потягом з лікарні Дніпра, де він перебував на лікуванні, до Львова.

Фахівці Центру стабілізували стан підлітка, провели додаткові обстеження і, після консультацій з трансплантологами, підготували його до повторної родинної трансплантації. Цього разу донором для сина стала мати.

Пересадку здійснили спеціалісти ЗУСДМЦ і Львівської обласної клінічної лікарні. Оперативне втручання тривало 5 годин.

За тиждень після операції лікарі відзначають усі важливі показники пацієнта у межах вікової норми. Мама Михайла, яка знаходиться під наглядом лікарів Центру, також почувається добре. 

Зазначимо, що у Центрі доступне поставлення у «Лист очікування» для пацієнтів, які потребують трансплантації, з усіх регіонів країни – місце реєстрації і проживання не має значення. Щоб потрапити у цей список потенційних пацієнтів, потрібно звернутися до лікарні.

Нагадуємо, що попри війну Україна впевнено рухається до трансплантаційної незалежності, а темпи проведення трансплантацій в Україні зростають. Так, за попередні 6 місяців було виконано 136 операцій з трансплантації.