Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ відповідає: електронний рецепт на антибактеріальні препарати

26 серпня 2022
2905

З моменту запуску електронного рецепта на антибактеріальні препарати контакт-центр МОЗ отримує запитання щодо виписки та погашення рецептів у аптеці. Сьогодні відповідаємо на найбільш поширені з них.

1. Який термін погашення рецепта на антибіотики?

Термін дії електронного та паперового рецепта на антибіотики становить 30 днів. 

2. Чи діє електронний рецепт на антибіотики за кордоном?

Ні, електронний рецепт на антибіотики діє виключно в межах України.

3. Чи у всіх аптеках можна погасити електронний рецепт?

Під час перехідного періоду ви можете придбати антибактеріальний препарат за рецептом у будь-якій аптеці, незалежно від того чи підключена аптека до електронної системи охорони здоровʼя. Для цього достатньо предʼявити інформаційну довідку фармацевту.

4. Чи можна придбати ліки за паперовим рецептом?

Так, під час перехідного періоду лікарі, які поки не працюють з електронною системою охорони здоровʼя, можуть виписувати паперові рецепти на спеціальному рецептурному бланку форми ф-1. Як і інформаційна довідка, паперовий рецепт має бути засвідчений особистим підписом та печаткою лікаря.

5. Чи можна за електронним рецептом придбати аналог ліків, які призначив лікар?

Лікар виписує електронний рецепт на антибіотик за міжнародною непатентованою назвою препарату, тобто «дієвою речовиною». Фармацевт під час погашення рецепта перевірить рецепт та запропонує пацієнтові наявні препарати зі вказаною дієвою речовиною. Так пацієнт має можливість самостійно прийняти рішення щодо бренду лікарського засобу.

6. Чи може лікар-стоматолог виписати мені електронний рецепт на антибіотик?

Так, технічна можливість виписки електронного рецепта на антибіотики доступна як лікарям первинної, так і спеціалізованої й високоспеціалізованої медичної допомоги усіх форм власності – як державних, комунальних, так і приватних закладів. Головна умова – лікар має працювати в електронній системі охорони здоровʼя. Якщо лікар поки не працює в ЕСОЗ, то випише вам паперовий рецепт.