Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ України та Світовий банк підписали угоду про позику на 100 млн євро

23 грудня 2022
667

Міністерство охорони здоров’я України спільно зі Світовим банком розпочинають новий проєкт у сфері відновлення системи охорони здоров’я – «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (НЕАL). 

22 грудня міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко та директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Аруп Банерджі підписали угоду про позику у розмірі 100 млн євро та угоду про безповоротний грант 10 млн доларів США від Глобального фінансового фонду. Ці кошти забезпечать початкове фінансування проєкту, загальна вартість якого буде складати 500 мільйонів доларів США. 

На даний час за підтримки Світового банку МОЗ України продовжує реалізацію двох великих проєктів у сфері охорони здоров’я. Зокрема, це проєкти «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» та «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні». Загальний обсяг позики Світового банку на ці проєкти складає – 681,1 млн доларів США. 

«Від початку повномасштабної війни в Україні МОЗ та Світовий банк продовжують активно співпрацювати у сфері охорони здоров’я. Завдяки міцній підтримці Світового банку Міністерство змогло забезпечити спроможність України у протидії пандемії COVID19. А нині ми маємо надійного партнера, який допомагає утримувати систему охорони здоров’я в боротьбі України з російською агресією. І ми надзвичайно вдячні за таку активну підтримку та допомогу. – сказав міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. – Наша співпраця продовжується у новому проєкті, який здатний задовольнити важливі невідкладні потреби у медичних послугах, а також відновити систему охорони здоров’я, враховуючи виклики воєнного та післявоєнного часу». 

Проєкт включатиме заходи із задоволення нових та невідкладних потреб у сфері охорони психічного здоров’я та реабілітації. Зокрема, будуть профінансовані заходи, спрямовані на впровадження ефективних послуг з реабілітації та послуг у сфері психічного здоров’я. Це дасть змогу краще реагувати на нинішню кризову ситуацію та створювати кращі платформи для надання послуг у майбутньому. 

У рамках проєкту передбачено придбання необхідного обладнання для реабілітації та транспортних засобів для мобільних мультидисциплінарних команд з психічного здоров'я; проведення відновлювальних робіт у закладах, що надають послуги у сфері охорони психічного здоров'я та реабілітації; навчання медичних працівників закладів охорони здоров’я на первинному та спеціалізованому рівнях.

У плані проєкту HEAL передбачено заходи з відновлення та підтримки закладів первинної медичної допомоги та лікарень. Насамперед йдеться про відновлення пошкоджених та зруйнованих будівель і споруд медичних закладів. 

Ще одним важливим напрямом проєкту є підтримка цифровізації та інновацій у медичній сфері. Зокрема, це розвиток електронної охорони здоров’я та цифрових технологій, які здатні не лише покращити ефективність, прозорість і контроль надання послуг, а й зробити їх зручнішими для пацієнтів. 

Міністерство охорони здоров’я України висловлює вдячність команді Світового банку за підтримку медичної галузі України та за високу оцінку роботи команди МОЗ. Співпраця МОЗ і Світового банку є важливим кроком до зміцнення України на шляху до перемоги над російським агресором. 

Нагадаємо, напередодні МОЗ та Світовий банк обговорили подальше схвалення проєкту «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (Heal Ukraine) Радою директорів Світового банку.