Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ та USAID визначили пріоритети співпраці на наступний рік

3 листопада 2022
2426

МОЗ продовжить співпрацю з USAID, аби підвищити якість та доступність медичних послуг для всіх українців та ефективно впровадити наступний етап медичної реформи.

«Підтримка, яку ми отримуємо від USAID, безцінна. Ми хочемо щоби наша співпраця лише розвивалася й ми могли рухати в подальшому ті зміни, які напрацювали за останні 5 років. У нас є певні пріоритети, зокрема, моделювання госпітальної мережі, відновлення медичної системи в постраждалих регіонах, викорінення неформальних платежів у системі охорони здоров’я, запровадження змін у нормативних документах. На цьому плануємо будувати нашу співпрацю в найближчий рік», — заявив Віктор Ляшко під час зустрічі з командою проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

За словами міністра охорони здоров’я, навіть у війну, Україна не зупинила реформування медичної системи. Наразі триває робота над формуванням спроможної мережі медичних закладів.

«Спроможна мережа госпітальних округів — це наш пріоритет. Закон уже є. Проєкт постанови вже є. Нам потрібно спільними зусиллями її якісно реалізувати. Зробити спроможну мережу з планом розвитку госпітального округу й кожного конкретного закладу. Для того, щоби забезпечити доступність, якість і безкоштовність медичної допомоги в межах програми медичних гарантій», — акцентував міністр охорони здоров’я.

Він також додав, що в межах формування спроможної мережі медичних закладів важливо обов’язково зважати на питання фізичної доступності до медичної допомоги, аби кожен пацієнт міг безперешкодно дістатися необхідної лікарні.

Серед пріоритетів у подальшій співпраці МОЗ та USAID також залишатиметься відновлення медичної системи в постраждалих від війни регіонах. Зокрема, у найближчий рік робота фокусуватиметься на відновленні Київської, Чернігівської та Житомирської областей.

Крім того, проєкт працюватиме над реформуванням медичної освіти та розвитком медичних кадрів, зміною систем оплати праці, питаннями цифровізації тощо.

Наступного року робота проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» фокусуватиметься на:

  • Покращенні управління врядування у сфері охорони здоров’я.
  • Сприянні трансформації моделі фінансування у сфері охорони здоров’я.
  • Зміцненні кадрового потенціалу сектору охорони здоров’я.
  • Підвищенні прозорості, підзвітності системи охорони здоров’я та її чутливості змін.
  • Покращенні системи надання послуг на всіх рівнях.


Нагадаємо, МОЗ та USAID єдині в прагненні перемоги над країною-окупантом.