Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ та Світовий банк реалізують три великі проєкти в сфері охороні здоров’я

8 вересня 2023
148

Зустріч з перегляду портфеля Світового банку пройшла за участі представників міністерств, державних органів та установ-бенефіціарів, які впроваджують проєкти у співпраці зі Світовим банком.

З 2015 року Україна та Світовий банк є партнерами у сфері реформування охорони здоров’я. Наразі у рамках співпраці реалізуються три великі проєкти: 

  1. «Поліпшення охорони здоровʼя на службі у людей».
  2. «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні».
  3. «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя». 

Під час війни у 2022 році за цими проєктами закуплено критично необхідне лікувальне та діагностичне обладнання на понад 37 млн доларів. Понад 630 медзакладів отримали портативні рентгенівські та УЗД-апарати, електрокардіографи, шприцеві та інфузійні насоси, системи для вакуумної терапії ран. У 2023 році в рамках проєктів закуплено сучасні системи внутрішньокісткового судинного доступу для інфузійної та медикаментозної терапії, критично важливі в умовах війни. 

Перший проєкт «Поліпшення охорони здоровʼя на службі у людей» стартував у 2015 році. За цей час вдалося модернізувати медзаклади у 8 областях України, в тому числі у Запорізькій, Дніпропетровській, Полтавській, які наразі надають допомогу постраждалим під час війни. Загалом, у рамках проєкту закуплено понад 114 тисяч одиниць медичного обладнання, автотранспорт, реанімобілі та пересувні амбулаторії. Понад 45 тис. медиків та менеджерів у сфері охорони здоров’я пройшли навчальні тренінги. 

В рамках першого проєкту удосконалено систему профілактики та лікування хвороб системи кровообігу у Волинській, Запорізькій та Рівненській областях. Впроваджено онкопревенцію та ефективні протипухлинні технології у Львівській області. Запроваджено інноваційну модель системи надання послуг хворим на гіпертонію на Полтавщині. Наразі завершується будівництво нового корпусу Вінницького лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології. 

Завдяки реалізації проєкту «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні» в нашій країні почалася заміна обладнання для зберігання вакцин. Створено сучасну систему зберігання вакцин із дотриманням холодового ланцюга – медзаклади та обласні центри контролю і профілактики хвороб забезпечені прекваліфікованими ВООЗ холодильниками і морозильниками – загалом 5 168 одиниць на суму 14,7 млн доларів США. Крім того, в рамках розширеної підтримки проєктів укладено договори щодо закупівлі 14 ангіографів із нейроінтерверційними функціями для лікарень, де створюються інсультні центри, та 24  комп’ютерних томографів.

В рамках проєкту «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» триває робота з відбору медзакладів, які потребують відновлювальних робіт та проведення ремонтів чи реконструкцій. З початку війни через обстріли 186 обʼєктів медзакладів зруйновані вщент та ще 1 600 обʼєктів – пошкоджені. У межах цього проєкту вже відібрано 200 лікарень «первинки», де будуть встановлені сонячні панелі, інвертори та акумуляторні батареї, щоб не лише використовувати сонячну енергію як джерело живлення, а також накопичувати її. Триває відбір проєктів щодо залучення коштів до реконструкції та відновлення постраждалих медзакладів – опрацьовується 170 заявок.