Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ та пацієнти закликають виробників лікарських засобів пройти процедуру державної оцінки медичних технологій

19 листопада 2021
2981

Щоби рішення про фінансування закупівель лікарських засобів для лікування онкологічних захворювань ухвалювалися на підставі комплексного аналізу показників доданої клінічної ефективності та економічної доцільності, Міністерство охорони здоров’я, пацієнтська спільнота та лікарі, які практикують, закликають виробників лікарських засобів, які зацікавлені в участі в публічних закупівлях, підготувати фармакоекономічні досьє та пройти процедуру державної оцінки медичних технологій. Таке рішення ухвалили на робочій нараді з питань закупівлі лікарських засобів для лікування онкогематологічних захворювань, що відбулася 17 листопада у МОЗ за участі провідних лікарів-гематологів/онкогематологів, а також представників пацієнтської спільноти. 

Інноваційні лікарські засоби для лікування онкогематологічних захворювань в Україні будуть закуповуватись за договорами керованого доступу, які дають змогу знизити бюджетні витрати на такі закупівлі та використовувати кошти найбільш ефективно. Водночас це рішення підкреслює неоціненність життя кожного українця та розширює можливості використання інноваційних технологій у боротьбі за здоров’я.

Учасники наради одноголосно висловились стосовно того, що першочергово МОЗ має розширювати закупівельні переліки за рахунок таргетних препаратів, які достовірно впливають на збільшення тривалості та якості життя.  Разом з тим, важливим є забезпечення пацієнтів супровідною терапією: антибіотиками, протигрибковими препаратами, а також іншими препаратами супроводу, зокрема імуноглобуліном людини нормальним, тому що пацієнти до цього часу часто змушені закуповувати деякі коштовні препарати супроводу власним коштом. 

Для того, щоби постачати ліки за договорами керованого доступу, виробники лікарських засобів мають пройти процедуру оцінки медичних технологій.

На сьогодні МОЗ вже ухвалене рішення про створення переговорної групи та проведення переговорів із виробниками трьох інноваційних лікарських засобів для боротьби з онкологічними захворюваннями. Надалі кількість таких перемовин буде збільшуватись.

Очікується, що перші договори керованого доступу будуть укладені в кінці 2021 року - на початку 2022 року у разі досягнення взаємовигідних умов.

Довідково: 

Договір керованого доступу - це механізм закупівлі за бюджетні кошти інноваційних лікарських засобів в умовах відсутності в країні таких препаратів. Це коштовні ліки, які тільки вийшли на світовий ринок і використовуються у боротьбі з важкими захворюваннями.

Механізм укладення договорів керованого доступу містить обов’язкову процедуру державної оцінки медичних технологій та конфіденційні переговори щодо укладення договору. За результатами цих переговорів укладається договір керованого доступу.