Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ та НСЗУ доклали максимум зусиль, щоб втримати систему охорони здоров‘я під час війни – Віктор Ляшко

5 жовтня 2022
2314

Відбулася зустріч міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка з командою НСЗУ. Зустріч була присвячена особливостям функціонування системи охорони здоров'я під час війни та пріоритетним напрямам її розвитку надалі.

Віктор Ляшко наголосив на тому, що міністерство, Національна служба здоров’я України, медичні працівники протягом усього періоду повномасштабної війни спільно працюють для того, щоб система охорони здоров’я функціонувала безперебійно, а українські громадяни отримували належні медичні послуги.

Завдяки реалізованим рішенням уряду, вдалося забезпечити оплату роботи медзакладів, у тому числі тих, що перебувають на тимчасово окупованих територіях. Лікарням, які працюють в окупації, щомісяця перераховується 1/12 обсягу річного фінансування. Таким чином медики мають змогу отримувати встановлену з початку року підвищену зарплату. При  цьому медзаклади, які не можуть забезпечити виплату базової заробітної плати лікарям та медичним сестрам власним коштом, отримують пакет дофінансування від Національної служби здоров’я України.

«Держава оплачує з бюджету визначений перелік медичних послуг, які мають бути абсолютно безоплатними для українців. Пацієнти з онкологією, з інфарктами та інсультами тощо не мають сплачувати жодних неформальних платежів, забезпечити це – одне з наших ключових завдань», – наголосив міністр охорони здоров’я.

Зокрема міністр зазначив, що серед пріоритетів, над якими потрібно працювати результативніше, – забезпечення українців доступом до послуг сімейних лікарів, незалежно від місця проживання; боротьба з неформальними платежами за медичні послуги, гарантовані державою як безоплатні у рамках Програми медичних гарантій; належне обладнання лікарень та обслуговування пацієнтів.