Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ та ЮНІСЕФ узгодили стратегічні напрями співпраці

10 лютого 2023
484

Віктор Ляшко, міністр охорони здоровʼя, разом із заступниками зустрівся з Муратом Шахіним, головою представництва ЮНІСЕФ в Україні, та його командою задля обговорення стратегічних напрямів співпраці на 2023 рік.

Міністр подякував колегам з ЮНІСЕФ за надану всебічну підтримку сфері охорони здоров’я. Йдеться, зокрема, про гуманітарну допомогу, постачання генераторів та модульних котелень, проєкти з підтримки психічного здоровʼя, закупівлю вакцин для рутинних щеплень та холодового обладнання для їх зберігання тощо.

«Вкотре дякую ЮНІСЕФ в Україні за надійне плече підтримки та конструктивну взаємодію. Останній рік змусив нас працювати у вкрай складних умовах. Якби не ваша регулярна допомога і постійний відгук на наші запити, ми б навряд чи змогли тримати медичний фронт на тому рівні, на якому це нам вдається зараз. Однак навіть в умовах війни ми маємо тримати у фокусі не лише поточні виклики, якими б складними вони не були, але і майбутнє: працювати на розвиток системи охорони здоровʼя, вирішувати системні задачі заради того, аби українці отримували дійсно якісну, доступну та безоплатну медичну допомогу та профілактичні послуги», – підкреслив Віктор Ляшко.

«Ми вдячні МОЗ України за багаторічну плідну співпрацю. ЮНІСЕФ продовжує активно підтримувати національну систему охорони здоровʼя як у напрямі гуманітарного реагування, так і в стратегії розвитку та відновлення. Серед наших пріоритетів є розширення  програми патронажу вдома для родин з дітьми до 3 років, адже перші тисяча днів життя – золотий час для створення умов для розвитку максимального потенціалу дитини, виявлення можливих ризиків, профілактики ментального здоровʼя батьків», – зауважив Мурат Шахін.

Учасники обговорили також стратегічні напрями спільної роботи на 2023 рік:

  • програму вакцинації. За підсумками 2022 року ми спостерігаємо, що рівень охоплення щепленнями в Україні залишається нижчим за рекомендований Всесвітньою організацією охорони здоров’я.  Планується реалізація спільних заходів, спрямована на підвищення рівня вакцинації дітей; 
  • проєкт патронажного відвідування вагітних в останній триместр вагітності та родин з дітьми до 3 років. Наразі розробляється дизайн проєкту та модель його фінансування. Враховуючи воєнні дії, що призвели до певного ускладнення доступу до медичної допомоги, проєкт набуває особливої актуальності в частині охорони материнства та дитинства;
  • сферу ментального здоровʼя. ЮНІСЕФ має намір долучитися до ініціатив в рамках реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативи першої леді Олени Зеленської, повʼязаних із наданням якісної психологічної допомоги дітям та матерям;
  • підтримку спроможності медичних закладів для дітей. Через війну багато дітей виїхало з України, що призвело, відповідно, до зменшення кількості візитів у лікарні, а отже і їх фінансування. Однак маємо дивитися вперед та спільно з міжнародними партнерами розробити антикризові кроки, щоб підтримати лікарні та не втратити педіатрів, які лікують наших дітей.

Нагадаємо, ЮНІСЕФ та МОЗ України впроваджують універсально-прогресивну модель домашніх візитів, яка покликана покращити доступність та якість медико-соціальних послуг для родин із дітьми віком від 0 до 3 років.