Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ та Єврокомісія евакуювали українців за маршрутом Львів — Жешув — Швеція

30 травня 2022
235

Міністерство охорони здоров'я України у рамках співпраці з Європейською комісією продовжують евакуйовувати людей із різних областей на лікування до спеціалізованих клінік за кордоном. 

Загалом евакуюють українців зі складними мінно-вибуховими пораненнями, онкохворих пацієнтів та пацієнтів із захворюваннями, які потребують спеціалізованого лікування, або лікування від яких за поточних обставин в Україні неможливо. 

Нині проводилося відправлення українських пацієнтів до клінік Швеції. Зокрема, вдалося  евакуювати 12-річну дитину, яка потребує трансплантацію печінки, а також  пацієнтку з мінно-вибуховою травмою та ампутацією правих верхньої і нижньої кінцівок. Жінку супроводжував чоловік та дитина. 

Спочатку їх транспортували до Львова для стабілізації стану. Потім наземним транспортом — до Польщі, звідки літаком — до клінік Швеції для отримання необхідного лікування.

Евакуація цивільного населення проходить через систему екстреного реагування Євросоюзу, за якої різні країни ЄС оперативно шукають профільну спеціалізовану клініку для лікування і реабілітації українців. Так звані «медичні конвої» — приклад одного з ефективних напрямів порятунку пацієнтів, коли міністерство подає запит на евакуацію та отримує пропозиції від різних країн-членів Європейського Союзу та Європейської економічної зони щодо готовності прийняти пацієнтів та забезпечити необхідне лікування. Далі МОЗ контактує з країною, що приймає пацієнтів, та узгоджує етапи й маршрути безпечного медичного транспортування.

Працюємо. Вистоїмо. Переможемо!