Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ та Єврокомісія евакуювали 21 постраждалого українця впродовж цього тижня

27 січня 2023
603

Міністерство охорони здоров’я та Європейська комісія продовжують організовувати евакуаційні рейси для громадян, які постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення росії.

Так, цього тижня вдалося евакуювати та доправити на спеціалізоване лікування 21 пацієнта. Українців прийняли у медзакладах Німеччини, Нідерландів, Норвегії, Польщі та Угорщини. 

У складі групи були пацієнти з мінно-вибуховими травмами та цивільні особи з онкологічними захворюваннями. Зокрема, це люди з Київської, Вінницької, Львівської, Тернопільської областей та прифронтових територій, які постраждали внаслідок ворожих обстрілів. Нині вони проходитимуть спеціалізоване лікування та подальшу реабілітацію.

Пацієнтів супроводжують родичі або близькі, враховуючи потребу у сторонній допомозі та підтримці через важкий стан, а також у подальшому післяопераційному догляді. 

Насамперед до закордонних клінік транспортуються діти та дорослі зі складними мінно-вибуховими пораненнями та опіковими травмами, діти з онкологічною патологією, а також люди із захворюваннями, які потребують комплексного спеціалізованого лікування.

Це приклад одного з ефективних напрямів евакуації пацієнтів, коли Міністерство подає запит на евакуацію та отримує пропозиції від різних країн-членів Європейського Союзу та Європейської економічної зони щодо готовності прийняти пацієнтів та забезпечити необхідне лікування. Далі МОЗ контактує з країною, що приймає пацієнтів, та узгоджує етапи й маршрути безпечного медичного транспортування.

Нагадаємо, що українці, які постраждали від війни, можуть отримати лікування та реабілітацію за кордоном. Для цього потрібно сконтактувати зі своїм сімейним лікарем або самостійно заповнити попередню заявку на Програму медичної евакуації на сайті Міністерства в розділі «Громадянам».