Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ та Cвітовий банк розпочали втілення нової моделі роботи екстреної медичної допомоги

8 грудня 2020
1962

Міністерство охорони здоров’я реалізує низку стратегічних заходів задля удосконалення системи екстреної медичної допомоги в Україні. Йдеться про впровадження оновлених стандартів надання невідкладної допомоги та операційних процедур, які розробила група українських та іноземних фахівців, спираючись на міжнародний досвід. Ініціатива реалізується у межах спільного зі Світовим банком проєкту «Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей».

Проєкт передбачає, що відділення «екстренки» у близько пів сотні опорних лікарень України будуть оснащені новим медичним обладнанням відповідно до рекомендованих стандартів. Також у межах проєкту відбудеться навчання медичного персоналу у відділеннях екстреної медичної допомоги за сертифікованими міжнародними програмами, які будуть адаптовані під особливості української системи охорони здоров’я.

Метою проєкту є розвиток та синхронізація усіх ланок системи екстреної медичної допомоги: домедичної допомоги, ЕМД на догоспітальному етапі, а також перебування пацієнта у відділенні ЕМД. Належна послідовність та спадкоємність етапів надання екстреної медичної допомоги дасть змогу реалізувати концепцію «золотої години», що передбачає надання допомоги пацієнту протягом першої години після виникнення загрози його життю. Саме у цей період медики мають відновити життєво важливі функції людини, інакше в органах та тканинах можуть розвинутись незворотні зміни з летальним наслідком.

Зниження показника смертності у категоріях пацієнтів та постраждалих відбудеться завдяки розвитку й синхронізації всіх ланок системи екстреної медичної допомоги: домедичної допомоги, ЕМД на догоспітальному етапі, а також перебування у відділенні ЕМД. Належна послідовність та спадкоємність етапів дасть змогу реалізувати так звану концепцію «золотої години». Її суть полягає у потребі надання пацієнтам допомоги протягом першої години після виникнення загрози життю. У цей період медики повинні відновити життєво важливі функції людини, інакше в органах та тканинах можуть розвинутись незворотні зміни з летальним наслідком.

Партнером МОЗ у реалізації проєкту виступає громадська організація «Всеукраїнська рада реанімації та екстреної медичної допомоги», котра є представником  Європейської спілки лікарів невідкладних станів (EUSEM) та офіційним провайдером Європейської Ради Реанімації (ERC) в Україні.