Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ спільно з керівниками кардіоцентрів обговорили їхню роль в спроможній мережі медичних закладів

15 вересня 2022
2846

На початку літа було розпочато черговий етап медичної реформи, який передбачає створення спроможної мережі медзакладів та розподіл їх на надкластерні, кластерні та загальні лікарні. 

Вже в наступному році, в рамках реформи, будуть кардинально змінені підходи до лікування пацієнтів з інсультами та інфарктами. Вони зможуть отримати лікування лише в надкластерних та кластерних лікарнях, а також кардіологічних центрах. Про це заступник міністра охорони здоров’я Олексій Яременко повідомив під час зустрічі з керівниками кардіологічних центрів України. 

Такий підхід дозволить спрямовувати пацієнтів саме в ті медичні заклади, що матимуть всі потужності та фахівців і гарантовано зможуть надати якісну медичну допомогу. 

«На жаль, серцево-судинні захворювання є однією з головних причин смертей в Україні (близько 60%, станом на 2021 рік). За цим показником наша країна лишається одним із європейських антилідерів. Тому вже з наступного року, ми суттєво змінюємо маршрут, за яким “швидка” доставлятиме пацієнтів з такими захворюваннями. У кожному регіоні буде затверджено перелік медичних закладів, які зможуть лікувати інсульти та інфаркти і укладати відповідні договори з Нацслужбою здоров’я», — розповів заступник міністра. 

У наступному році кардіологічні центри, як і надкластерні та кластерні лікарні, які увійдуть до спроможної мережі, і надалі зможуть укладати контракти з Національною службою здоров'я на лікування інсультів та інфарктів. 

Нагадаємо, напередодні на Волині обговорили формування спроможної мережі лікарень та забезпечення медзакладів необхідним обладнанням.