Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ провело найбільшу за весь час війни евакуацію українців на лікування за кордон

19 травня 2022
335

Завдяки співпраці Міністерства охорони здоров'я України та Європейської Комісії вдалося евакуювати майже пів сотні українців із «гарячих точок» на лікування до спеціалізованих клінік за кордоном. 

26 цивільних та 19 військових зі східних регіонів України були направлені на лікування до Німеччини та Іспанії. Від початку війни це найбільша одночасна евакуація постраждалих українців із територій активних бойових дій на лікування за межами нашої країни. 

Евакуювали людей зі складними мінно-вибуховими пораненнями, а також пацієнтів із захворюваннями, які наразі лікувати в Україні неможливо або які потребують спеціалізованого лікування.

Зокрема, серед пацієнтів є й Оксана Баландіна — медична сестра з Лисичанська, яка втратила ноги від розірваної міни, але не втратила жагу до життя. Заміж дівчина вийшла в лікарняній палаті, а її перший весільний танок розчулив весь світ. Також серед евакуйованих — волонтери з Київщини та Харківщини, які постраждали під час обстрілів та потребують спеціалізованого лікування.  

Спочатку хворих та поранених транспортували до Львова для стабілізації їхнього стану, а потім із залученням спеціальним повітряних госпіталів доставили на лікування в інші країни. 

Евакуація цивільного населення проходить через систему екстреного реагування Євросоюзу, коли в одній із країн ЄС для лікування і реабілітації українців оперативно шукають профільну спеціалізовану клініку. Так звані «медичні конвої» — приклад одного з ефективних напрямків порятунку пацієнтів, коли Міністерство подає запит на евакуацію та отримує пропозиції від різних країн-членів Європейського Союзу та Європейської економічної зони. Далі МОЗ контактує з приймаючою країною та узгоджує етапи і маршрути безпечного медичного транспортування.

Для відправлення захисників України на лікування за кордон заклад охорони здоров’я, в якому вони перебувають на лікуванні та/або реабілітації, складає у довільній формі клопотання про направлення пацієнта для лікування за кордон та надсилає його до військово-медичного закладу. Там консиліум розглядає клопотання та формує висновок про необхідність (або обґрунтовану відсутність необхідності) направлення захисника України на лікування за кордон. 

У результаті Міністерство інформує командування Медичних сил та адміністрацію Держприкордонслужби про погоджений з іноземною стороною перелік захисників України, яких заклади охорони здоров’я іноземних держав можуть прийняти на лікування за кордоном. 

Працюємо. Вистоїмо. Переможемо!