Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ продовжує консультації з бізнесом щодо впровадження системи верифікації ліків з 2D-кодуванням

25 березня 2023
505

Регулювання фармацевтичної галузі України поступово переходить на стандарти ЄС. У 2022 році парламент ухвалив новий Закон України «Про лікарські засоби», який, зокрема, спрямований на запобігання обігу фальсифікованих ліків.

Одним із кроків на цьому шляху стане впровадження системи верифікації лікарських засобів в Україні з 2D-кодуванням. 

Так, Міністерство охорони здоров’я спільно з  проєктом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Безпечні, доступні та ефективні ліки для українців» (SAFEMed) розробили дорожню карту з запуску цієї системи в Україні, що вже була презентована представникам асоціацій та бізнес-сектору.

Цього разу зупинилися на її деталізації, а саме: реалізації цьогоріч, опрацювавши коментарі, зауваження, побажання, озвучені бізнес-спільнотою восени торік. Так, на 2023 рік заплановано:

  • підписання Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю між МОЗ та суб’єктами ринку;
  • фіналізація та прийняття постанови Кабінету Міністрів України, яка регулюватиме питання верифікації лікарських засобів з 2D-кодуванням;
  • створення Національної організації верифікації лікарських засобів (НОВЛЗ);
  • комунікація з Єврокомісією щодо приєднання до Єврохабу. 

На запит МОЗ також були надані від Європейської медичної організації з верифікації (EMVO) відповіді на питання, що виникли в процесі роботи над проєктами документів.  

«Підроблені лікарські засоби є проблемою в усьому світі, що створює значну загрозу здоров’ю та безпеці людей. Міністерство охорони здоров’я підтримує впровадження надійної та ефективної системи, що дозволить запобігти надходженню підроблених ліків на ринок», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час онлайн-зустрічі з представниками профільних асоціацій та стейкхолдерами щодо впровадження системи верифікації лікарських засобів з 2D-кодуванням.

Запровадження системи верифікації лікарських засобів в Україні є надзвичайно важливим для безпеки та якості лікарських препаратів для пацієнтів, захисту інтересів усіх зацікавлених сторін.

Прикметно, що попри війну Україна продовжує вдосконалювати свою систему охорони здоров’я. Отож, консультації з учасниками ринку з метою імплементації впровадження якісної і дієвої системи 2D-кодування ліків в Україні триватимуть.

«Для впровадження нової системи верифікації ліків потрібна якісна організаційна підготовка як з боку держави, так і з боку бізнесу. Тож спільна робота триває. Це дуже важливий інструмент у багатьох країнах для гарантування якості препаратів і запобігання розповсюдженню фальсифікату», — зазначила заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.