Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ презентувало нові напрями розвитку системи БПР для медичної спільноти у 2023 році

1 березня 2023
796

28 лютого 2023 року заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак зустрілась із медичною спільнотою для того, щоб представити плани щодо системи безперервного професійного розвитку (БПР) на поточний рік. 

Понад 320 учасників зустрічі в Zoom та понад 280 учасників, які переглядали захід на сторінці МОЗ у Youtube, дізнались про те, які нові групи медичної спільноти будуть залучені до системи БПР у 2023 році, а саме: медичні сестри, фармацевти, реабілітологи, працівники сфери охорони здоров’я з вищою немедичною освітою. Йшлося також про плани щодо розширення можливості для розвитку медпрацівників шляхом участі у нових форматах освітніх заходів таких як «групи рівних».

У рамках заходу окремо обговорили важливість посилення ролі працівників сфери охорони здоров’я у моніторингу якості заходів БПР через оцінку заходів та подання відгуків, а також було презентовано результати проведених заходів БПР у 2022 році.

Окрему увагу приділили планам Міністерства щодо змін у нормативно-правовому полі для того, щоб законодавчо врегулювати усі нововведення. Розробка та реалізація цих змін реалізовується за підтримки Україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти» (MED) та проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

«Безперервний професійний розвиток працівників сфери охорони здоровʼя є необхідними для підтримки відповідного рівня фаховості, розвитку нових навичок і компетенцій медичної спільноти. Саме тому МОЗ України вкрай важливо сформувати умови для розвитку конкурентоспроможного ринку провайдерів освітніх заходів БПР для медиків та створити умови для розвитку різних заходів БПР. Ми хочемо створити просту, прозору та зрозумілу для усіх систему БПР, що дозволить медичним працівникам обирати актуальні заходи для розвитку, навчатись у рамках нових підходів та форматів, а провайдерам заходів розуміти потребу медичної спільноти та формувати навчальні плани, виходячи саме із неї», – зазначила Ірина Микичак.

Медичні працівники в рамках заходу мали можливість отримати відповідь на свої запитання щодо БПР, озвучити побоювання та проблеми, з якими вони стикаються в рамках проходження БПР та атестації. Представники МОЗ продемонстрували свою готовність чути медичну спільноту та допомагати їй у вирішенні проблемних питань. Крім цього, були озвучені пропозиції медпрацівників щодо змін в нормативно-правових документах, що регулюють БПР, які Міністерство ретельно опрацює та запропонує у рамках наступних змін до нормативної бази.