Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ планує перехід від кваліфікаційних характеристик до професійних стандартів

13 грудня 2022
1174

Міністерство охорони здоров’я України продовжує працювати над розробленням та впровадженням професійних стандартів на медичні, фармацевтичні та інші професії галузі охорони здоров’я. Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак під час виступу на Міжнародному форумі «Людський капітал: безпека, відновлення, євроінтеграція», організованому Національним агентством кваліфікацій. 

Також у заході взяли участь представники Офісу Президента України, Верховної Ради України, міністерств, інших державних органів, профспілок, організацій роботодавців, закладів вищої освіти та закордонних партнерів.

Наявність професійних стандартів є важливим чинником належної підготовки лікарів, фармацевтів, медсестер та інших працівників сфери охорони здоров’я для здобуття ними необхідного рівня професійної кваліфікації та подальшого забезпечення якості їх професійної діяльності.

Вимоги до компетентностей працівників сфери охорони здоров’я містяться у 78 випуску Довідника кваліфікаційних характеристик професій (ДКХП-78), затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 № 117. Також довідник включає кваліфікаційні характеристики на 253 професії працівників галузі охорони здоров’я, зокрема керівників, професіоналів, фахівців, технічних службовців та робітників.

«Чинні кваліфікаційні характеристики професій за своєю структурою та змістом вже не відповідають вимогам сучасності. Саме тому Міністерство, незважаючи на виклики протистояння російській агресії, продовжує працювати і над таким важливим напрямом, як модернізація освітніх та професійних кваліфікацій та формування спільних з ЄС стандартів. Наразі МОЗ готує поступову зміну кваліфікаційних характеристик професій на повноцінні та професійні стандарти, – зазначила заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак. – Україна переконливо прямує шляхом інтеграції у загальноєвропейський простір з його високими стандартами якості життя. Ми не зупиняємося ні на мить та щоденно протидіємо ворогові, у тому числі впроваджуючи кращі практики європейської спільноти для зміцнення людського капіталу нашої країни».

Важливо, що професійні стандарти розробляються за найбільш перспективними, актуальними видами професійної діяльності, професіями та професійними кваліфікаціями, які актуальні на ринку праці. 

Через свою соціальну значущість та високий рівень відповідальності одними з найбільш перспективними професіями є саме професії галузі охорони здоров’я, які потребують власних  професійних стандартів.

Перевагами професійних стандартів є те, що:

  • зміст професійних стандартів включає достатній обсяг інформації, необхідний для забезпечення належного регулювання професійної діяльності працівників;
  • структура змісту професійного стандарту побудована на основі компетентнісного підходу, який передбачає формування вимог до загальних та професійних компетентностей працівника, що забезпечують якісне виконання ним його професійних функцій;
  • забезпечується об’єктивність визначення назв, змісту та обсягу трудових функцій за видами професійної діяльності;
  • участь в розробці професійних стандартів беруть експерти, освітяни, науковці, представники фахових асоціацій та організацій роботодавців;
  • враховується успішний національний та міжнародний досвід;
  • обов’язково проводиться громадське обговорення проєктів професійних стандартів;
  • професійні стандарти переглядаються з урахуванням особливостей галузі щонайменше раз на 5 років.

Нині до Національного агентства кваліфікацій надійшли заявки на розроблення 74 проєктів професійних стандартів, які належать до сфери охорони здоров’я, серед яких: 60 заявок на пріоритетні лікарські професії, що становить 40% від загальної кількості лікарських професій; 4 заявки на медсестринські професії; одна заявка на бойового медика; 2 заявки на фахівців з реабілітації та 6 заявок на фармацевтичні професії.

Таким чином, впровадження професійних стандартів у сфері охорони здоров’я потребує великого обсягу роботу. Перший етап стосуватиметься вищезгаданих 74 професій, а на наступних етапах професійні стандарти мають бути розроблені та прийняті для професій усіх груп працівників галузі охорони здоров’я. До цього процесу будуть залучені фахові провідні експерти та професійні асоціації за відповідними напрямами.