Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ підтримує посилення антитютюнового законодавства

18 листопада 2021
2860

Міністерство охорони здоров’я підтримує норми передбачені законопроєктом №4358, який покликаний захистити українців, перш за все дітей, від негативних наслідків тютюну та електронних пристроїв для куріння.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін під час спільного брифінгу із головою Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайлом Радуцьким та головою підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД та соціально небезпечними захворюваннями Ладою Булах у Верховній Раді. 

“Щороку тютюн вбиває понад 8 млн людей у світі, а ті, хто почав палити до 15 років, у п’ятеро частіше помирають від раку легень. Відомо, що для дітей куріння у два рази небезпечніше, ніж для дорослого. Разом з тим, серед українських підлітків віком 13-15 років доволі поширене куріння, фактично курить кожен п’ятий з них. Наразі в Україні на законодавчому рівні досі не врегульований ринок електронних сигарет, хоча вони також наносять непоправну шкоду здоров’ю людини. Саме тому МОЗ підтримує законопроєкт №4358, який покликаний захистити українців, перш за все дітей, від негативних наслідків тютюну та електронних пристроїв для куріння”, – заявив Ігор Кузін. 

Михайло Радуцький наголосив, що вказаний законопроєкт допоможе врятувати тисячі молодих українців від передчасної смерті через куріння. 

“Кожен день відтермінування ухвалення антитютюнового законопроєкту №4358 вартує Україні сотень життів. Закликаю усіх колег-парламентарів невідкладно розглянути та ухвалити антитютюновий законопроєкт №4358 та дати шанс дітям та молоді в Україні на здорове майбутнє без куріння тютюну чи електронних пристроїв”, – сказав голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. 

Лада Булах додала, що проєкт закону був створений на основі успішних міжнародних практик щодо зменшення споживання тютюну, передбачених Рамковою конвенцією ВООЗ із боротьби проти тютюну та Директиви 2014/40, яка діє у ЄС та є частиною Угоди про асоціацію України та ЄС.

Брифінг провели з нагоди Міжнародного дня відмови від куріння або No Smoking Day, який відзначають у третій четвер листопада. Його мета – зменшення тютюнової залежності та, відповідно, негативного впливу тютюну на здоров’я людини.