Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ наполягає на скороченні міжнародними фармацевтичними компаніями асортименту ліків, що постачається у росію

5 травня 2022
442

Міністерство охорони здоров’я України наполягає на тому, щоб міжнародні фармацевтичні компанії, які не припинили продаж лікарських засобів та медобладнання у росії за всі 70 днів війни, скоротили асортимент ліків, що ввозяться туди. Йдеться, зокрема, про генеричні препарати, які мають відповідники у росії. Про це повідомив перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда під час зустрічі із представниками українських офісів фармкомпаній, European Business Association та Американської торговельної палати в Україні.

«Безперечно, міжнародні фармбізнеси багато інвестують у перемогу України. Але у них в руках є ще більш потужний інструмент, тому МОЗ наполягає на скороченні присутності генеричних препаратів виробництва міжнародних фармацевтичних компаній у торгових мережах російської федерації. Крім того, вчора Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт, який передбачає призупинення в Україні реєстрації препаратів, у виробленні яких прямо чи опосередковано бере участь рф», – зазначає Олександр Комаріда.

За його словами, хоч прибутки від продажу ліків, отримані виробниками у росії, можуть витрачатися як гуманітарна допомога для України, непрямі надходження від роботи в рф – податки, доходи аптек, що йдуть на зарплати працівникам – ідуть у бюджет країни-агресора.