Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

МОЗ: на деокупованій території Херсонщини працює 81 % закладів охорони здоров’я

8 лютого 2023
88

Станом на 30 січня 2023 року в Херсонській області зруйновано 27 закладів охорони здоров’я: 1 лікарня, 7 амбулаторій та 19 фельдшерських і  фельдшерсько-акушерських пунктів. Пошкоджень зазнали 77 установ: 21 заклад, який надає медичну допомогу, 17 амбулаторій, 36 фельдшерських і  фельдшерсько-акушерських пунктів та 3 інші медичні установи. Зараз зі 163 медичних закладів на деокупованій території Херсонської області працює 132 (81 %).

На Херсонщині відновив повноцінну роботу Обласний територіальний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф: зараз тут працюють 3 станції, 7 підстанцій та 8 пунктів базування цього закладу. Щоденно в області працює від 30 до 32 бригад швидкої медичної допомоги. Область має 62 автомобілі «швидкої» (17 авто типу С (реанімобіль) та 45 авто типу В). 24 з них Херсонщина отримала нещодавно: 

  • 18  автомобілів на понад 27 млн грн розподілило Міністерство охорони здоров’я  (14 вже отримано);
  • 1 позашляховик медицини катастроф для швидкої евакуації населення з віддалених районів надав Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України;
  • 5 нових реанімобілів, оснащених сучасним медичним обладнанням, надійшли від глобальної ініціативи UNITED24 (1 реанімобіль), фонду «Фундації Олени Зеленської» (1 реанімобіль) та від компанії ТОВ «Епіцентр К» (3 реанімобілі).

До роботи у закладах охорони здоров’я на деокупованій частині області постійно залучаються бригади екстреної медичної допомоги Українського центру медицини катастроф, а також команди з Києва, Житомира, Тернополя, Черкас, Волинської та інших областей України. Вони надають медичну допомогу жителям сіл та селищ деокупованої території Херсонської області, в тому числі оглядають маломобільних пацієнтів вдома та забезпечують гуманітарну допомогу у вигляді лікарських засобів та медичних виробів. За сприяння екстреної медичної допомоги, представників міжнародної організації МО «Лікарі без кордонів», Міжнародного Комітету Червоного Хреста та інших волонтерських організацій здійснюється медична евакуація пацієнтів до інших регіонів України.

Візити до населених пунктів деокупованої частини Херсонщини здійснюють і команди вузькопрофільних спеціалістів проєкту «Медичний десант» благодійного фонду «КОЛО», українсько-ізраїльської місії лікарів-волонтерів «ФРІДА-ЮКРЕЙН», міжнародної організації «Лікарі без кордонів».

Крім того, деокуповані населені пункти отримують модульні амбулаторні пункти медичної допомоги, де місцеві жителі можуть потрапити на прийом до лікаря. 6 таких модульних амбулаторних пунктів доставила МО «Лікарі без кордонів», 1 (для роботи бригад екстреної медичної допомоги) – посольство Республіки Польща. За сприяння неурядової організації «STEP-IN» до одного із закладів м. Херсона доставлені два модульні пункти, забезпечені необхідним обладнанням. Один призначений для надання допомоги людям з гострими травмами опорно-рухової системи, інший – для приймання пологів. 

Коштом державного бюджету та гуманітарних надходжень до закладів охорони здоров’я Херсонщини доставлено понад 100 генераторів різної потужності для забезпечення резервного живлення, розподілено 55 систем «Старлінк» для стабільного інтернет-зв'язку.

Після деокупації правобережної частини Херсонської області до Херсона доставлено понад 300 піддонів із необхідною медичною гуманітарною допомогою. Поставки включали ліки першої необхідності, зокрема антибіотики, противірусні, знеболювальні, а також антигістамінні, цукрознижувальні, онкологічні препарати та ліки для серцево-судинних захворювань; медичне обладнання: кисневі концентратори, УЗД-апарати, монітори пацієнта; засоби індивідуального захисту; хірургічні набори; гінекологічні набори; підгузки та набори для догляду за дітьми тощо.

Продовжується забезпечення закладів охорони здоров’я деокупованої території дороговартісним обладнанням як коштом державного бюджету, так і завдяки  гуманітарним надходженням. Так, за період деокупації до області, зокрема за розподілом МОЗ, доставлено понад 148 одиниць обладнання (сучасні апарати штучної вентиляції легень, 5 низькотемпературних холодильників, 2 фармацевтичні холодильники об’ємом 1500 літрів, 10 сертифікованих холодильників для зберігання лікарських засобів, 15 моніторів пацієнта, 5 наркозно-дихальних станцій, 3 пересувні рентгенапарати, 2 стаціонарні рентгенапарати, 5 апаратів для проведення ультразвукових досліджень, вакуумні апарати для лікування ран (ВАК-апарати), електрокардіографи тощо).

Також у Херсонську область в якості гуманітарної допомоги були розподілені машини:

- 2 автомобілі Mercedes-Benz Sprinter (доставлені в Херсон);

- 2 укомплектовані автомобілі швидкої допомоги Toyota Land Cruiser. 

У січні до трьох міських лікарень Херсона доставлено по одній палеті препаратів інсулінів різних видів, наданих як гуманітарна допомога відокремленим підрозділом «Інтерсос» – гуманітарної некомерційної організації в Україні.

На деокупованій частині Херсонщини поступово відновлюються ланцюги постачання лікарських засобів та медичних виробів до аптечної мережі. Станом на 1 лютого 2023 року на Херсонщині функціонує 40 аптечних закладів. У 17 з них пацієнти можуть отримати лікарські засоби безоплатно або з доплатою за рецептом за програмою «Доступні ліки».